Obiectivele cheie ale construirii unui touchscreen telefoane sunt recunoasterea unui deget sau a mai multor degete care ating un afisaj, urmata de interpretarea comenzii si comunicarea comenzii catre aplicatia corespunzatoare.
Dezvoltarea touchscreen-urilor multipunct a facilitat urmarirea a mai mult de un deget pe ecran. Astfel, operatiunile care necesita mai mult de un deget devin posibile, iar aceste gadgeturi permit mai multor utilizatori sa interactioneze simultan cu ecranul tactil.
Daca ne referim la costuri, o data cu utilizarea in crestere a ecranelor cu touchscreen, aceste costuri au fost absorbite in produsele care o incorporeaza si sunt aproape eliminate. Tehnologia touchscreen a demonstrat fiabilitatea si este folosita la aparte si dispozitive de afisare portabile din automobile, avioane, console de jocuri, sisteme de control ale masinilor, nu doar la telefoanele mobile.
Din octombrie 2011, aplicatia TapSense permite ecranelor touchscreen sa distinga ce parte a mainii a fost utilizata, degetul, articulatia si unghia, pentru a fi folosit intr-o varietate de moduri, pentru copiere si lipire, sau pentru capitalizarea literelor, activarea modurile de desen, etc.
Pentru ca ecranele tactile sa fie dispozitive de intrare eficiente, utilizatorii trebuie sa poata selecta cu precizie targeturile si sa evite selectarea accidentala a targeturilor adiacente. Designul interfetelor cu ecran tactil trebuie sa reflecte capacitatile tehnice ale sistemului, ergonomia, psihologia cognitiva si fiziologia umana.
Pe baza cercetarilor timpurii si a utilizarii reale ale sistemelor mai vechi, folosind grile infrarosii, s-au dezvoltat ulterior design-uri cu ecran tactil, care depindeau de dimensiunea degetelor utilizatorilor. In prezent, majoritatea dispozitivelor moderne folosesc tehnologia tactila capacitiva sau rezistiva.
Producatorii de sisteme de operare pentru smartphone-uri au promulgat standarde, insa variaza intre producatri si permit variatii semnificative in dimensiune bazate pe schimbari tehnologice. Este mult mai importanta precizia pe care o au oamenii in selectare targeturilor cu degetul sau cu un stylus.
Precizia selectiei utilizatorilor variaza in functie de pozitia pe ecran: utilizatorii sunt mai exacti in centru, mai putin exacti la marginile din stanga si dreapta si cel mai putin exacti la marginea superioara si mai ales la marginea de jos. Prezicia R95 variaza de la 7 mm in centru pana la 12 mm in colturile inferioare.
Utilizatorii sunt constienti de acest lucru si de aceea dureaza mai mult pentru a selecta targeturi mai mici sau cele aflate la marginile sau colturile ecranului tactil. Aceasta inexactitate a utilizatorilor este rezultatul acuitatii vizuale si a vitezei de reactie dintre ochi si degete.
Aceste detalii au fost luate in calcul la construirii touchscreen-urilor, pentru a se obtine cel mai eficient ecran tactil, fara probleme prea mari pentru utilizatori. Este foarte important sa se cunoasca unde atingeti cel mai exact un ecran tactil pentru ca aplicatiile sa fie accesate imediat, sa nu pierdeti timp pentru a obtine informatii pentru ati atins gresit o pictograma, lucru care cu siguranta vi s-a intamplat de cateva ori pentru ca tehnologia touchscreen implica corelarea perfecta dintre deget si ecranul tactil, dar trebuie sa devina precisa pentru a sa functioneze rapid si eficient orice aparat care foloseste touchscreen-ul.