Fructele de aronia sunt noua descoperire a nutritionistilor in ceea ce priveste beneficiile pentru organismul uman. Potrivit ultimelor cercetari, s-a constatat ca fructele de aronia contin mai multa vitamina C decat macesele sau afinele, considerate regine in acest domeniu.
De asemenea, ele contin o mare cantitate de antioxidanti, esentiali pentru un tranzit intestinal sanatos, cu proprietati miraculoase inclusiv pentru ameliorarea anumitor boli.
Dar, dincolo de toate aceste proprietati, care fac din aronia niste adevarate minuni ale naturii, aceste fructe de aronia sunt deosebit de gustoase, daca stii cum sa te bucuri de ele. Bineinteles, toti specialistii iti vor recomanda consumul de fructe proaspete, si au perfecta dreptate. Mai sunt insa si alte moduri in care poti consuma aronia, cu un gust care cu siguranta te va uimi.
Sucul de aronia presat la rece
Poate cel mai cunoscut produs derivat din fructele de aronia este sucul. Acesta se poate bea in orice cantitate si in orice anotimp, cu proprietati benefice pentru organism. Aportul bogat in vitamine il fac esential in perioadele de toamna, cand avem nevoie sa ne intarim imunitatea inainte de a intra in sezonul de iarna.
De asemenea, se stie ca vitaminele din suc sunt asimilate mult mai rapid de organism decat atunci cand consumam fructele intregi sau in alte combinatii si preparate. Din acest motiv, un pahar de suc de aronia din productie proprie pe zi poate tine medicul la distanta, indiferent de anotimp.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ne asiguram ca sucul de aronia este autentic si fara conservanti. Chiar daca este ceva mai scump, ar trebui sa cautam sucul de aronia presat la rece, ambalat aseptic.
In acest mod, ne asiguram ca sucul va avea o perioada de valabilitate mult mai mare, de cateva luni chiar, astfel incat sa ne bucuram de el o perioada cat mai mare din an.
Dulceata de aronia
Dincolo se sucuri insa, aronia mai poate fi consumata si sub forma de dulceata sau compot. Gospodinele din vestul tarii au pus la punct retete prin care folosesc doar fructele, fara adaos de zahar sau conservanti, acestea rezistand astfel si mai bine de un an in borcane.
Unde mai pui ca dulceata de aronia este deja preferata vesticilor, atat datorita calitatilor acestor fructe, dar mai ales gustului desavarsit si lipsei zaharului din compozitie. De asemenea, putem face gemuri si compoturi delicioase din fructele de aronia, pe baza de siropuri, dar care isi pastreaza proprietatile si gustul desavarsit.