Cum ar putea parintii sa-si tina aproape copiii dupa majorat?

Cum ar putea parintii sa-si tina aproape copiii dupa majorat?

0 Shares
0
0
0

Adolescenta vine cu dorinta copiilor de a fi independenti, dar parintii si societatea limiteaza pana la 18 ani libertatile de decizie si de actiune ale tinerilor, majoritatea neavand simtul responsabilitatii pe deplin format pana la varsta maturitatii. Multi nu sunt suficient de maturi nici dupa 18 ani, insa omul tot invata cat traieste.

Societatea avea o alta desfasurarea a vietii pana in secolul trecut, dar au intervenit multe schimbari in lumea actuala: globalizarea, aparitia internetului, inclusiv dezvoltarea tehnologiei de comunicare si accesibilitatea transportului pe distante mari au modificat si dinamica familiei. In urma cu doar cateva decenii, majoritatea familiilor traiau in mediul rural, fiind aproape fiii de parinti, nepotii de bunici, fratii, unchii si matusile de diferite grade locuind in vecinatate, ceea ce facea ca oricine din familie sa primeasca ajutor in caz de nevoie.

Plasarea românilor pe primul loc intr-o statistica europeana in ceea ce priveste emigratia duce la concluzia ca principalul motiv pe care il au concetatenii nostri care pleaca in alta tara este asigurarea unui trai mai bun, adica a unui venit decent si posibilitatea de a avea o casa.

Pastrarea familiei unite

Vremurile de odinioara au fost traversate de societate organizata dupa anumite reguli, secole de-a randul. Pana in secolul XX, familiile au urmat, generatii dupa generatii, sabloane stiute din mosi stramosi ca functionabile si bune, conservatorism care este greu de acceptat in zilele noastre. Erau foarte rare divorturile, chiar daca o casatorie era aranjata de parinti, fara a exista dragoste la mijloc.

Tinerii casatoriti erau ajutati de familiile celor doi soti sa-si faca o casa si un rost, la constructia casei contribuind uneori intreaga comunitate. Astfel, majoritatea familiilor aveau de la inceput o casa, in care sa poata aduce pe lume noi membri ai familiei si sa poata asigura o stabilitate si o contributie la viata comunitatii.

In zilele noastre, putini parinti isi ajuta copiii asigurandu-le o locuinta cat de mica, insa cei care au posibilitatea sa-si sustina material fiii sau fiicele vor avea sanse mai mari ca tinerii sa ramana aproape de ei, sa nu plece sa-si caute rostul in lumea larga.

In orasele mari, intr-adevar, imobilele au preturi inaccesibile pentru multa lume, oferta de vanzari de apartamente in Ploiesti sau la periferia Bucurestiului, de exemplu, putand fi insa o solutie pentru multi tineri, iar daca acestia nu au venituri pentru a-si permite achizitia unei locuinte, parintii ii pot ajuta macar sa ia un credit, veniturile sau vechimea in munca fiind in multe cazuri necesare la accesarea unui imprumut imobiliar.

Suport moral si financiar la orice varsta

Sprijinul parintilor sau al altor membri ai familiei si in ceea ce priveste cresterea copiilor poate fi un ajutor foarte important cand parintii au copii mici. Pe vremuri, pruncii erau ingrijiti si de bunici sau de alte rude apropiate, care locuiau aproape de casa, ceea ce permitea ca adultii cu putere de munca sa mearga la lucru, iar cei mai in varsta sa stea acasa si sa se ocupe si de copii. Astfel era evitata lasarea copiilor cu strainii, fiind o trauma, de multe ori, pentru cei cu varste mici contactul cu cresa sau cu bone care nu sunt familiare copilasilor.

In societatea actuala, emanciparea femeilor, dar si economia haotica a tarii ii fac pe multi tineri sa acorde mult timp si atentie profesiei, uneori in detrimentul familiei. Cariera poate asigura confort si bunastare, insa copiii simt lipsa parintilor, iar bunicii sau cineva apropiat familiei ar putea ajuta foarte mult in ingrijirea copiilor.

Pe de alta parte, membrii familiei cu varste mai inaintate au nevoie de sprijin din partea tinerilor, la batranete fiind foarte greu de suportat singuratatea sau neputintele care vin odata cu varsta.

0 Shares
You May Also Like