Tipuri de curent electric

Tipuri de curent electric

0 Shares
0
0
0

Curentul electric vine in doua varietati: curent alternativ si curent continuu, prescurtat ca AC si CC. Ambele tipuri au propriile lor utilizari specifice in ceea ce priveste generarea si utilizarea energiei electrice, desi curentul alternativ este cel mai comun tip de curent electric in casa. Diferenta este ca curentul continuu curge doar intr-o directie, in timp ce curentul alternativ directioneaza comutarea rapida.

Electricitatea este fluxul de electroni

Electricitatea este un rezultat al miscarii electronilor. In toate substantele, electronii incarcati negativ in atomi se misca aleatoriu. Cand electronii incep sa curga intr-o anumita directie in interiorul unei substante sau de la un obiect la altul, rezultatul este electricitatea. Miscarea electronilor poate fi valorificata pentru energie.

Miscarile electronilor apar atunci cand doua obiecte sunt frecate impreuna si electronii sunt transferati de la unul la altul, ceea ce este electricitate statica. Cand electronii curg intr-un curent, cum ar fi printr-un conductor precum sarma de cupru, electricitatea se numeste curent electric.

Cum curge actualul curent?

Curentul electric este fluxul de electroni, dar electronii nu sar direct din punctul de origine al curentului la destinatie. In schimb, fiecare electron se deplaseaza pe o distanta scurta catre urmatorul atom, transferandu-si energia intr-un electron in acel atom nou, care sare in alt atom si asa mai departe.

Electronii individuali nu se misca rapid, dar curentul in sine se misca cu viteza de lumina. Fluxul de curent incalzeste conductorul. Acest mecanic produce lumina in becuri si caldura in sobele electrice.

Curent continuu si curent alternativ

Curentul continuu este curent electric care curge doar intr-o singura directie. Un loc obisnuit pentru a gasi curent continuu este in baterii. In primul rand, o baterie este incarcata folosind curent continuu, care este apoi transformata in energie chimica. Cand bateria este in functiune, transforma energia chimica in electricitate sub forma de curent continuu. Bateriile au nevoie de curent continuu pentru a se incarca si vor produce doar curent continuu.

Aveti nevoie de un Generator Curent Electric inductiv pentru a produce curent alternativ. Fizicianul englez Michael Faraday a descoperit inductia electromagnetica, iar Nikola Tesla, impreuna cu Westinghouse Company, au dezvoltat marile generatoare de inductie care produc civilizatia de azi.

Deoarece un generator de inductie are rotor rotativ, energia electrica pe care o produce schimba directia o data si inapoi cu fiecare ciclu al rotorului. In Statele Unite, perioada acestui ciclu a fost standardizata la 60 de hertzi.

Curentul alternativ castiga ziua

Cand energia electrica este produsa la scara larga, cum ar fi intr-o centrala, aceasta are o tensiune periculoasa ridicata, care trebuie eliminata la capatul utilizatorului. Este mai usor sa faceti acest lucru cu curent alternativ decat cu curent continuu.

Totusi, acesta nu este motivul principal pentru care curentul alternativ este curentul ales pentru consumul intern. La sfarsitul secolului 19, o lupta intre producatorii industriali Westinghouse si General Electric, care a promovat curentul electric DC, s-a incheiat in favoarea Westinghouse atunci cand a alimentat cu succes Targul Mondial din Chicago din 1893, folosind curentul AC. De atunci, alternarea caselor cu puteri curente si orice altceva atrage curentul in liniile de alimentare.

0 Shares
You May Also Like