Este SEO un canal de promovare online scump sau ieftin?

Este SEO un canal de promovare online scump sau ieftin?

0 Shares
0
0
0

Care ar putea fi costul unei campanii de promovare SEO? Cat ar trebui sa plateasca detinatorul unui site pentru a ajunge pe prima pagina in motorul de cautare Google? Cat costa optimizarea pentru un magazine online?

Cum se calculeaza pretul unui serviciu SEO? Cat costa o optimizare seo? Acestea sunt intrebari logice, pe care si le pune orice persoana aflata in cautarea unor solutii pentru promovare SEO pentru propriul site.

Exista o mare varietate de oferte pe piata, iar alegerea furnizorului potrivit pentru strategia SEO poate fi consumator de timp, anevoios si uneori foarte riscant pentru business. Ofertele SEO pornesc de la 50 de euro/luna si pot ajunge la peste 5000 euro/luna.

In privinta importantei SEO, trebuie sa plecam de la premisa ca importanta unui canal de promovare online este general acceptata. Normal ca este foarte bine ca un magazin online sa primeasca un numar foarte mare de vizitatori din motoarele de cautare. Este interesant modul sau de functionare, acest mecanism oferind posibilitatea de a aparea in fata omului tocmai atunci cand este interesat. Trebuie facuta o distinctie clara intre cele doua tipuri de vizitatori care ajung intr-un site, in urma unei cautari pe Google.

In primul rand, exista vizitatori care vin din cautari de tip brand, aceste persoane folosind motorul de cautare pentru a ajunge la un site deja cunoscut. De exemplu, persoane care cauta cuvinte precum mobila Ikea sau Altex stiu foarte bine site-urile pe care vor sa ajunga.

In al doilea rand, sunt vizitatori veniti din cautari de tip non-brand, aceste persoane cauta cuvinte care nu sunt associate unui brand anume. In aceasta situatie, oamenii nu isi doresc un anumit brand, fiind deschisi tuturor ofertelor de pe piata.

SEO este un canal de promovare online scump sau ieftin?

Daca vorbim de aplicarea pe termen scurt a SEO, acesta este unul deosebit de scump, in functie de nivelul competitiei, dar si de gradul de dificultate al cuvintelor alese. Cea mai intalnita comparatie este cu reclama platita la click-uri pe Google Adwords.

Prin aceasta puteti ajunge direct pe prima pagina in Google pentru cuvintele care va intereseaza, imediat ce se activeaza campania. Incepi sa primesti vizitatori, dar doar o parte vor cumpara produsele dumneavoastra. Plata spre Google se face la click, iar in cazul unei conversii de 1% inseamna ca veti plati 100 de click-uri pana sa primesti o comanda.

Avantajul major se va vedea doar pe termen indelungat. Pentru campania de SEO, in primele 4-5 luni se atrage pe site un volum mult mai mic decat cel din click-uri, prin raportare la acelasi buget investit. Egalitatea apare prin luna a 5 sau a 6, dupa care traficul care este generat de SEO il depaseste pe cel din click-uri.

Cel mai interesant fenomen apare dupa finalizarea campaniilor, practice dupa oprirea bugetului alocat celor doua directii. In situatia SEO, site-ul continua sa atraga un numar important de vizitatori, pentru care nu se mai plateste niciun ban.

Rata de crestere este continua, inainte de stabilizare. Acest efect de crestere depinde de ce eforturi de SEO fac competitorii, care pe aceleasi cuvinte cheie doresc o pozitionare mult mai buna.

0 Shares
You May Also Like