Cum cumpar o masina second hand?

Cum cumpar o masina second hand?

0 Shares
0
0
0

Puteti cumpara masini la mana a doua inclusiv de la amanet auto insa sunt cateva lucruri de care ar fi bine sa tineti cont inainte de a face o asemenea achizitie indiferent de unde. In acest articol va invatam cum sa cumparati o masina la mana a doua fara sa aveti suprize neplacute ulterior.

In primul rand trebuie sa verificati foarte bine ceea ce cumparati atat estetic cat si tehnic. In functie de priceperea la masini pe care o aveti puteti sa verificati masina singuri sau puteti merge la un service autorizat. In cazul in care alegeti sa mergeti la un service este mult mai bine pentru ca aveti toate sansele de a descoperi mai multe despre istoricul masinii.

Sa zicem ca ati verificat masina si ca sunteti multumiti. Cu toate acestea nu inseamna ca este musai sa faceti imediat contractul de vanzare cumparare. Inainte mai sunt cateva verificari pe care va trebui sa le faceti.

Asigurati-va ca masina pe care vreti sa o cumparati nu este furata. Acest lucru se poate face foarte simplu pe site-ul politiei romane.

Verificati actele masinii. In cazul in care masina este luata de la dealer atunci nu prea exista sanse ca documentele ei sa nu fie in regula. Insa daca veti cumpara o masina la mana a doua de la o persoana privata este bine sa analizati toate actele din masina.

Cautati seria de sasiu de la masina si vedeti daca aceasta corespunde cu cea de pe acte.

Cereti vanzatorului certificatul fiscal al masinii si verificati daca exista datorii pentru ca altfel riscati sa cumparati o masina pe care sa nu aveti cum sa o inregistrati. In cazul in care vanzatorul va refuza ori va amana fara motiv exista sanse ca acesta sa aiba unele datorii ori ca masina sa fie furata.

Verificati daca a fost platit timbrul de mediu si nu cumparati masina pana cand nu stiti sigur daca timbrul de mediu este platit sau nu. Cereti sa vedeti chitanta care face dovada platii. Va puteti trezi ca este nevoie sa platiti taxa pentru timbrul de mediu si asa cum este posibil sa stiti deja va poate costa mult tinand cont de tipul de masina.

Vedeti si istoricul daunelor in baza CEDAM. Pentru a verifica veti avea nevoie de un numar de inmatriculare si de codul numeri personal al proprietarului sau de CUI in cazul in care acesta este o persoana fizica.

Atentie insa veti gasi aici doar daunele care nu sunt solutionate prin despagubiri de la asiguratorii din tara noastra. Daca masina a avut daune si aceste daune au fost reparate personal atunci nu apar si in baza de date. Nu uitati nici de contractul de vanzare cumparare.

Dupa ce ati facut toate verificarile mergeti la notar si faceti contractul de vanzare cumparare. In pasul acesta ar trebui sa aveti deja un certifical fiscal al vanzatorului.

Dupa ce semnati contractul vanzatorul trece pe talon ca va da masina si data in care sunteti si apoi semneaza. Din momentul acela aveti 30 de zile pentru a inmatricula masina.

0 Shares
You May Also Like