Cum alegi un scaun ergonomic?

Cum alegi un scaun ergonomic?

0 Shares
0
0
0

Scaunele care sunt vandute ca „scaune ergonomice” sunt concepute pentru a se potrivi cu o serie de oameni; cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca se potrivesc unei persoane in special. De exemplu, un scaun ar putea fi prea inalt, iar bratul se sprijina prea mult pentru o persoana mica de statura si subtire.

In plus, scaunele pot sa nu se potriveasca cu fiecare sarcina sau aranjament la statia de lucru. Un scaun devine ergonomic numai atunci cand se potriveste in mod specific dimensiunii lucratorului (dimensiunile corpului), postului lor special de lucru si sarcinilor care trebuie indeplinite acolo. Acesti factori trebuie sa fie luati in considerare atunci cand se decide ce scaune de birou sa se foloseasca.

De ce este foarte important sa gasesti scaunul potrivit?

Leziunile cauzate de sederea pe perioade lungi reprezinta o problema grava de sanatate si securitate in munca. Locurile de munca necesita mai putin efort muscular, dar acest lucru nu scuteste oamenii de riscurile de accidentare asociate, de obicei cu sarcini mai solicitate fizic.

De exemplu, functionarii, angajatii liniilor de asamblare electronice si operatorii de introducere a datelor care lucreaza intr-o pozitie de sedere, sufera de asemenea, dureri de spate, durere musculara si alte dureri.

De fapt, raportarile de aparitie a varicelor, gaturile rigide si amortirea picioarelor sunt mai frecvente intre angajatii care stau cate 8 ore pe zi, pe un scaun, decat in ​​randul celor care indeplinesc sarcini mai grele.

In plus, s-a constatat ca timpul sedentar este asociat cu efecte asupra sanatatii, cum ar fi sindromul metabolic (inclusiv diabetul), boli de inima si sanatatea mintala precara. Aceste efecte nu sunt legate de cat de activ este fizic o persoana.

Ce trebuie sa stiti despre selectarea unui scaun ergonomic bun?

Prin abordarea ergonomiei, sezutul pe scaun este privit ca o activitate specifica, specializata, care este influentata de modul in care o persoana sezand interactioneaza cu mediul de lucru.

Cateva concepte de baza trebuie luate in considerare:

  • Un scaun nu se potriveste tuturor. Dimensiunile corpului utilizatorilor trebuie luate in considerare atunci cand selecteaza un scaun, astfel incat scaunul sa nu incordeze o parte a corpului in timp ce se potriveste perfect pentru un alt utilizator.
  • Colectati date despre inaltimea corpului utilizatorului. Inaltimea optima a scaunului este de aproximativ un sfert din inaltimea corpului. Aceasta estimare este doar o regula, deoarece raportul tors-picior poate varia foarte mult.
  • Nu exista un scaun potrivit pentru fiecare activitate. De exemplu, medicii stomatologi necesita un scaun diferit fata de lucratorii industriali sau operatorii de calculatoare.
  • Luati in considerare costurile necesare in ceea ce priveste intretinerea si reparatiile. Verificati cu producatorul elementele care trebuie inspectate si cat de des trebuie efectuata inspectia.

Care sunt caracteristicile unui scaun bun?

Unele functii sunt obligatorii pentru un scaun bun, indiferent de modul in care intentionati sa il utilizati:

  • Ajustabilitate – Verificati pentru a vedea ca inaltimea scaunului este reglabil.
  • Intervalul de inaltime a scaunului – Verificati daca inaltimea scaunului poate fi ajustata la inaltimea recomandata lucratorului (lucratorilor) care il vor folosi. Scaunele alternative ar trebui sa fie selectate pentru lucratorii foarte scurti sau inalti. In mod ideal, un utilizator ar trebui sa poata sta cu picioarele pe podea sau pe un suport pentru picioare fara presiune pe partea inferioara a coapselor.
  • Spatarul – verificati pentru a vedea daca spatarul este reglabil atat pe verticala, cat si in fata si inapoi si are un suport lombar ferm, dar nu creeaza puncte de presiune care sa restrictioneze circulatia sangelui. Spatarul trebuie sa aiba o inaltime si o latime corespunzatoare pentru a oferi suport fara a restrictiona miscarea.
  • Adancimea scaunului – Selectati scaunele care se potrivesc celor mai inalti si mai scurti utilizatori. Utilizatorii ar trebui sa poata sta pe scaun fara presiune in partea din spate a genunchilor, cu spatele sprijinit de spatar si sa se sprijine prin fese si coapse.
  • Latimea scaunului – Scaunul trebuie sa fie suficient de larg pentru a permite utilizatorilor sa aiba o presiune confortabila si uniforma pe intregul scaun si sa permita unele ajustari ale posturii lor.
  • Unghiul scaunului – In cazul in care unghiul scaunului este reglabil, scaunul trebuie sa le permita utilizatorilor sa isi sprijine picioarele pe podea sau suport. Scaunele inclinate in fata trebuie sa aiba o suprafata care sa aiba o frecare suficienta pentru a impiedica utilizatorul sa alunece din scaun sau sa puna prea multa greutate pe picioare.
  • Suprafata scaunului – suprafata scaunului trebuie sa fie confortabila, de obicei din materiale respirabile care reduc la minimum caldura si umiditatea. In unele locuri de munca, cum ar fi asistenta medicala sau laboratoarele in care controlul infectiilor este un motiv de ingrijorare, alte materiale pot fi mai adecvate.
  • Cotiere – cotierele ar trebui sa ofere sprijin si sustinerea uniforma a bratelor. De-asemenea trebuie sa fie reglabile atat pentru inaltime cat si pentru latime (distanta de scaun).
  • Stabilitate – Verificati stabilitatea scaunului; se recomanda o baza in cinci puncte.
0 Shares
You May Also Like