De ce este indicat sa consumam alune?

De ce este indicat sa consumam alune?

0 Shares
0
0
0

Alunele sunt prezente in viata noastra, indiferent ca le cumparam vrac, la pachet sau le gasim in ciocolata sau in alte produse delicioase. Atunci cand o persoana le include intr-o dieta echilibrata, controlata de calorii, alunele ofera de asemenea, mai multe beneficii pentru sanatate.

Alunele contin:

  • vitamina E.
  • grasime sanatoasa.
  • proteina.
  • fibre dietetice.

In acest articol, aflati cum alunele pot sprijini sanatatea, de la scaderea nivelului de colesterol pana la imbunatatirea rezistentei la insulina, asa ca va invitam sa parcurgeti pana la final articolul.

Sustinerea miscarilor intestinale sanatoase

Alunele sunt o sursa buna de fibre dietetice. Mancarea de multa fibra incurajeaza miscarile intestinale regulate si ajuta la prevenirea constipatiei.

Nutritionistii si dieteticienii le recomanda femeilor cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani sa consume 25,2 grame (g) de fibre dietetice pe zi. Barbatii cu aceeasi gama de varsta ar trebui sa manance 30,8 grame de fibre pe zi. O portie de 28 de g de alune contine aproximativ 2,7 g de fibre dietetice.

Reducerea cresterii in greutate

Conform cercetarilor recente, consumul de alune poate ajuta unele persoane sa castige mai putin in greutate. Un studiu din 2018 a gasit o legatura intre consumul de alune, cresterea in greutate redusa si un risc mai mic de obezitate. In studiu, participantii care au mancat mai multe nuci aveau mai putine sanse sa devina supraponderali decat cei care nu au facut-o.

In timp ce cercetarea arata o corelatie, alte studii ar trebui sa evalueze daca exista o legatura cauzala intre consumul de nuci si un risc redus de crestere in greutate.

Protejarea impotriva leziunilor celulare

Alunele sunt bogate in antioxidanti, care sunt compusi care protejeaza impotriva oxidarii celulelor. Ele reduc intinderea afectarii celulare de la radicalii liberi.

Alunele contin vitamina E antioxidanta. Unele cercetari sugereaza ca vitamina E poate ajuta la protejarea organismului de tipurile de leziuni ale celulelor legate de cancer, motiv pentru care multe persoane consuma alune, nuci si seminte crude.

Scaderea colesterolului

Mancarea alunelor poate ajuta la reducerea colesterolului. Un studiu din 2013 a descoperit ca o dieta bogata in alune a scazut nivelul participantilor colesterolului lipoprotein cu densitate mica al participantilor. Acest tip de colesterol poate creste riscul aparitiei unor probleme cardiace.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda de a obtine beneficiile pentru sanatate ale alunelor a fost sa le mancati in fiecare zi, fara a creste aportul caloric general al unei persoane. De asemenea, rezultatele unei analize din 2016 au indicat ca alunele ar putea reduce nivelul colesterolului daunator.

Cercetatorii au observat nici o crestere a participantilor in greutatea corporala. Acest lucru poate atenua unele ingrijorari ca consumul de nuci dens de calorii ar putea duce la cresterea in greutate.

Imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Mancarea unui amestec de nuci care include alune poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Un studiu mic din 2011 a descoperit ca consumul unui amestec de nuci de 30 g care continea 7,5 g de alune in fiecare zi a imbunatatit sensibilitatea la insulina a participantilor pe parcursul a 12 saptamani.

Sensibilitatea diminuata la insulina joaca un rol in dezvoltarea diabetului de tip 2. Imbunatatirea acestei sensibilitati reduce riscul afectiunii.

Sprijinirea sanatatii inimii

Alunele pot ajuta la promovarea unei inimi sanatoase. Un studiu din 2013 a descoperit ca consumul unei diete bogate in alune ar putea imbunatati biomarkerii cu risc cardiovascular, putand scadea riscul de probleme cardiace.

Reducerea inflamatiei

Mancarea alunelor poate ajuta la usurarea inflamatiei. Un studiu din 2013 a descoperit ca consumul unei diete bogate in alune a redus semnele de inflamatie in randul participantilor. Cu toate acestea, un alt studiu a considerat ca schimbarea markerilor inflamatori dupa consumul de alune este nesemnificativa. Determinarea finala a efectului alunelor asupra inflamatiei va necesita cercetari suplimentare.

Imbunatatirea numarului de spermatozoizi

Cercetari recente indica faptul ca consumul mai multor alune, nuci si seminte crude, poate creste numarul de spermatozoizi si poate imbunatati calitatea spermei.

Cercetatorii subliniaza ca acest studiu mic a implicat participanti sanatosi si fertili. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca beneficiile se aplica populatiei mai largi.

0 Shares
You May Also Like