Ce faci daca ai termopane incetosate permanent?

0 Shares
0
0
0

ce-faci-daca-ai-termopane-incetosate-permanentToti avem termopane si de aceea ne-am decis ca in acest articol sa discutam despre modul in care acestea se pot strica, dar si despre reparatii termopane.

 Termopanul este alcatuit din doua sau trei geamuri de sticla intre care se introduce un gaz inert (frecvent argon sau cripton) sau se creeaza un vacuum pentru a oferi izolatia termica necesara.

Pentru a preveni scurgerea gazului sunt implementate unul sau doua sigilii: unul interior din poliisobutilen si unul exterior cu functie de adeeziv. Datorita acestui design un termopan poate avea o garantie intre 10-20 ani.

Geamurile sunt supuse acelorasi conditii meteo (vand, ploaie, grindina, zapada, inghet, ultraviolete,  schimbari ale presiunii atmosferice) precum acoperisurile si peretii exterior ai locuintei care sunt, insa, alcatuite din materiale mult mai dure. Astfel, in timp, unul sau ambele sigilii pot ceda, existand un risc de 1% dupa 10 ani si 3% dupa 15 ani de utilizare.

Intr-o zi observi ca geamul e incetosat. Il cureti si pe interior si pe exterior, dar ceata nu dispare. Atunci se aprinde un bec si ai o revelatie: ceata e intre geamuri! In anumite zile (mai ales noaptea) ceata poate disparea, dar apoi reapare invariabil si pe masura ce timpul trece o sa observi ca in perioadele “fara ceata” pe geam apare un sediment ce se depune intre cele doua geamuri ca urmare a acestor procese repetate.  Problema nu este doar estetic deranjanta, ci si termica, termopanul pierzandu-si propietatiile izolante. Atunci e momentul sa te gandesti la reparatii termopane.

Principalele cauze de deterioare sunt:

  • Expunere prelungita la apa
  • Caldura excesiva: sigiliile trebuie sa fie destul de flexibile incat sa permita contractia la temperaturi scazute si expandarea la temperature ridicate. Astfel, temperaturile ridicate cauzeaza aparitia unor fisuri ce permite patrunderea aerului umed
  • Timpul: chiar si cele mai elastic si flexibile sigilii nu pot rezista pentru eternitate. Cu timpul se vor degrada
  • Impacte puternice: rareori cauzeaza ruperea unui sigiliu, dar pot fi ultima picatura in cazul unui geam uzat.

 Cum iti dai seama ca un geam are nevoie de reparatii termopane:

  • Curatare: geamurile trebuie spalate pe interior sip e exterior
  • Ceata persistenta
  • Distorsionarea geamurilor: acest test este mai usor de efectuat in cazul geamurilor mari. Daca argonul sau cryptonul se scurge dintre cele doua geamuri de sticla cauzand colapsarea in centrul unitatii, ceea duce la distorsionarea geamului sau chiar spargerea acestuia. Daca stai la distanta afara si te uiti la reflectia ta atunci poti observa care geam este mai afectat si care nu.
  • Testul temperaturii: exceptand cazul in care afara este foarte frig, acest test nu va functiona si nu vei simti nicio diferenta.

 Ce e de facut?

  • Foloseste garantia: cea mai ieftina solutie!
  • Angajeaza o companie profesionista pentru a curatii ceata: acestia vor veni si vor face o mica gaura minuscula in geam prin care vor introduce diverse solutii pentru a curate geamurile si elimina condensarea. Apoi, instaleaza o valva si un sigiliu. Totusi, acest proces nu rezolva problema initiala. Asadar, solutia este doar temporara! Ceata va reaparea.
  • Inlocuieste geamul cu unul nou: probabil cea mai scumpa solutie.
  • Ignora geamul: Poate suna a blasfemie, dar daca locuiesti intr-o casa cu multe geamuri, localizata intr-un loc cu climat moderat, atunci nevoia de izolare termica este mult mai scazuta decat daca ai locui intr-un climat cu temperature extreme.
0 Shares
You May Also Like