Ce este cancerul de san?

Ce este cancerul de san?

0 Shares
0
0
0

Cancerul de san este cresterea necontrolata, anormala a celulelor din san. Uneori, celulele fie ale pasajelor care dreneaza laptele (conductele), fie ale glandelor producatoare de lapte (lobulii) pierd sistemele de control pentru crestere, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor tumori maligne care pot invada in timp tesutul mamar sanatos din apropiere.

Pentru unii pacienti, cancerul poate progresa si se poate raspandi la ganglionii limfatici de sub brat si, in cele din urma, poate invada alte parti ale corpului.

Cancerul de san este mai mult de o boala. Exista diferite tipuri de diferente genetice in cadrul unei tumori. Daca se dovedeste ca aveti cancer de san, este extrem de important ca inca de la inceput sa obtineti un diagnostic cuprinzator, deoarece biologia unica a tumorii dvs. individuale va va ajuta pe dvs. si pe medicul dumneavoastra sa dezvoltati un plan de tratament special pentru dumneavoastra.

Tipuri de cancer mamar

Pe baza unde incepe cancerul si cum se raspandeste, cancerul dvs. va fi caracterizat in functie de diferite tipuri si etape. Desi exista multe tipuri de cancer de san, mai jos este prezentata o defalcare a unora dintre tipurile comune:

  • DCIS – Carcinom ductal in situ – DCIS este cel mai frecvent tip de cancer de san neinvaziv, care incepe in conductele de lapte si nu s-a raspandit inca in niciun tesut normal (etapa 0).
  • LCIS ​​- Carcinom lobular in situ – LCIS ​​este o zona din glandele producatoare de lapte (lobuli), unde are loc o crestere anormala a celulelor, care indica faptul ca o persoana are un risc mai mare de cancer mamar invaziv in viitor (Etapa 0).
  • IDC – Carcinom ductal invaziv – IDC reprezinta 80% din cancerele de san si se refera la cancerul care a inceput in canalul de lapte si a invadat tesutul mamar din apropiere (Etapele I-IV).
  • Cancerul mamar recurent si metastatic – Recurent si metastatic se refera la cancerul de san care a revenit dupa un tratament temporar cu succes, sau cancer care s-a raspandit dincolo de san si in alte parti ale corpului.

Care sunt simptimele cancerului mamar?

In ciuda faptului ca nu este dureros decat in fazele avansate, cancerul la san are simptome care pot fi descoperite de catre fiecare femeie in parte, in timpul autoexaminarii lunare. Iata care sunt cateva dintre acestea:

  • Aparitia unui nodul nedureros cu suprafata neregulata dar dura de cele mai multe ori.
  • Retractia mamelonului.
  • Aparitia unei deformari la nivelul sanului.
  • Roseata sau ulceratie tegumentara.
  • Retractia pielii la nivelul unei zone a sanului.
  • Scurgerea lichidelor din mameloane (altele in afara laptelui mamar).
  • Adenopatii axilare nedureroase, de aceiasi parte.
  • Durere (durerea apare doar in stadiile foarte avansate ale cancerului mamar).

Care sunt cauzele si factorii de risc ai cancerului mamar?

Cauzele exacte care provoaca aparitia cancerului mamar nu sunt cunoscute, dar exista mai multi factori de risc despre care se stie ca sporesc sansele de aparitie a acestuia. Iata cateva exemple:

  • Inaintarea in varsta este un factor de risc pentru aparitia si dezvoltarea cancerului mamar, iar studiile ne arata faptul ca majoritatea femeilor dobandesc acest cancer dupa varsta de 50 de ani, adica dupa ce intra la menopauza.
  • Factorii genetici intra si ei in categoria factorilor de risc, astfel ca sansele femeilor care au avut pe cineva in famile cu cancer de san, sunt cu 5% – 10% mai mari de a se confrunta cu aparitia cancerului, decat femeile care nu au pe nimeni cu acest tip de cancer.
  • Istoricul personal de cancer la san (chiar si cele care au avut cancer cu forme neinvazive), au sanse mari sa se confrunte cu aparitia bolii.
  • Consumul de alcool in mod regulat, reprezinta un alt factor de risc pentru aparitia si dezvoltarii cancerului mamar.
  • Expunerea la extrogen reprezinta de-asemenea un alt factor mare de risc pentru femei, in a dezvolta cancer de san.
  • Aparitia nodulilor la sani poate reprezenta de-asemenea un factor de risc.
  • Terapia hormonala este un factor de risc cunoscut.
  • Un alt factor de risc pentru femei, in a dezvolta cancer de san este obezitatea, iar femeile dupa ce intra la menopauza au un nivel mai mare de estrogen, iar de aici rezulta un risc mai mare de aparitie a cancerului mamar.

Cum este depistat cancerul mamar?

Exista o serie de teste care sunt utilizate pentru a determina daca un pacient a dezvoltat cancer de san. Testele de screening, cum ar fi mamografiile anuale, sunt de obicei date persoanelor care nu sunt suspectate de cancer de san pentru a detecta cancerul mai devreme si a incepe tratamentul cat mai curand posibil.

De-asemenea, o elastografie Cluj este o alta metoda de a depista cancerul la san, pentru ca ofera informatii care sunt imposibil de obtinut de catre o ecografie sau de o mamografie.

Testele de diagnostic, cum ar fi biopsiile, sunt de obicei date persoanelor care prezinta simptome sau persoanelor care au primit rezultate neobisnuite ale testelor de screening precum o elastografie Cluj sau o mamografie.

Unele teste de diagnostic pot aduna de asemenea, mai multe informatii despre cancer pentru a ghida deciziile cu privire la tratament.

Cum se trateaza cancerul mamar?

Exista modalitati de tratare a cancerului mamar, iar acestea sunt alese in functie de cat de avansat este cancerul. Chirurgia, chimioterapia, hormonoterapia si radioterapia sunt cele patru componente majore ale tratamentului cancerului la san. Se pot combina aceste tratamente pentru a se obtine cele mai bune rezultate.

Important de mentionat este faptul ca femeile care urmeaza sa fie tratate de cancer mamar, au sanse mari sa se vindece, mai ales daca acesta este depistat la timp.

0 Shares
You May Also Like