Teodolitul este un instrument specific topografiei, fiind utilizat la masurarea pe teren a directiilor atat unghiulare, cat si orizontale sau verticale. Unul dintre echipamente masurare de baza poate masura si distantele folosind mira printr-o metoda indirecta de masurare. Teodolitele se pot clasifica dupa numeroase criterii. Acestea ar fi pe scurt, modul de evolutie in timp, gradul de precizie oferit, dupa firma constructoare.
Dupa modul de evolutie in timp exista teodolite clasice, teodolite moderne sau optice si teodolite ultramoderne electronice. Cele clasice au aparut in secolul al- XVIII-lea fiind mai mult niste instrumente greoaie si voluminoase. Cele moderne optice au acelasi principiu constructiv dar, contin sisteme optice interioare.
Acestea au aparut in prima jumatate a secolului XX si sunt perfectionate si in zilele noastre. Teodolitele electronice ultramoderne au aparut la sfarsitul secolului XX si sau perfectionat extrem de rapid. Acestea contin un microprocesor care este important pentru afisarea pe un display, a rezultatelor masuratorilor.
Telemetrul electro-optic completat cu functiunile unui teodolit a condus la statia totala electronica care este dotata cu afisaj digital automat al valorilor masurate, avand posibilitatea de a inregistra automat in memorii externe.
Dupa precizie teodolitele se clasifica in patru categorii: cele de precizie extrem de slaba de santier, de precizie medie folosite, de asemenea, pe santier, de precizie sau geodezice si bineineles cele de inalta precizie sau astronomice.
Dupa firma producatoare avem o gama numeroasa de teodolite cele mai importante fiind cele elvetiene si japoneze. Concernul elvetian Leica format prin fuziunea firmelor Kern si Wild pe de o parte si pe de alta parte firmele japoneze Sokkisha, Topcon si Nikon s-au impus pe piata mondiala oferind echipamente de inalta calitate.
Cercul orizontal al teodolitelor poate sa aiba mai multe grade de libertate, fapt ceea ce conduce la clasificarea acestora dupa acest criteriu. Astfel avem teodolite simple, repetitoare si reiteratoare. La teodolitele optico-mecanice cercurile de sticla au gradatii foarte finede cca. 1 mm si permit citirea centralizata intr-un singur microscop.
Cercul orizontal foloseste la masurarea directiilor unghiulare orizontale. Acesta este compus din limb cu diametrul de el putin 70 mm si alidada pe care se sprijina suprastructura teodolitului. Cercul vertical serveste la masurarea unghiurilor verticale. Teodolitul are doua nivele: nivela sferica si nivela torica. Aceste nivele sunt folosite la calarea teodolitului.
Nivela torica este o fiola de sticla umpluta de regula incomplet cu aer sau alcool, care formeaza o bula de gaz prin vaporizare. Nivela sferica este formata dintr-o fiola de sticla care are forma cilindrica avand partea superioara sub forma unei calote sferice. Gradatiile nivelei sunt practic niste cercuri concentrice cu centrul si distantate intre ele la 2 mm.
Instalarea aparatului in statie se realizeaza prin trei operatii succesive: centrare, calare, punere la punct a lunetei. Centrarea este un procedeu topografic prin care aparatul este instalat deasupra punctului matematic al statiei. Centrarea cu ajutorul sistemului optic se realizeaza in doua etape. In prima etapa se instaleaza trepiedul deasupra punctului de statie, pentru a fi cat mai orizontal si totodata la o inaltime convenabila. In a doua etapa se prinde aparatul de masura trepiedului. Astfel puteti incepe masuratorile fara grija.