Siguranta cauciucurilor inseamna si siguranta voastra

0 Shares
0
0
0

Am auzit multi oameni care nici nu se gandesc sa schimbe cauciucurile pana nu se intampla ceva rau cu ele. Uneori, ii vedem stand pe marginea drumului solicitand ajutor colegilor de trafic, iar alte ori pot intampina situatii de-a dreptul dramatice, atunci cand o explozie de pneu ii arunca de pe carosabil.

Sunt totusi o serie de lucruri pe care nu le putem neglija, daca tinem la confortul si, inainte de toate, la siguranta noastra.

Un prim lucru pe care il avem de facut este sa verificam presiunea in mod regulat. Este unul dintre cele mai importante si mai simple lucruri. Cauciucul dumneavoastra poate pierde aer printr-un por ori pe la valva de umflare, iar mergand cu el dezumflat veti creste consumul de combustibil si ii veti slabi durata de viata.

Totodata, cauciucurile dezumflate pot afecta serios manevrarea autoturismului sau se pot incalzi excesiv, putand conduce la explozii si accidente cu urmari catastrofale. Cumparati-va un ceas de presiune si verificati daca acestea sunt bine umflate cel putin o data pe luna, la toate cele patru roti.

Intotdeauna, verificati presiunea atunci cand pneurile sunt reci si incercati sa le umflati dupa specificatile producatorului. Nivelul de presiune il puteti gasi fie pe un autocolant, pe janta noua, sub capota masinii sau pe capcul rezervorului de combustibil.

Nu amestecati tipurile de cauciucuri intre ele. Daca unul dintre pneuri a cedat si va permiteti sa-l schimbati, asigurati-va ca este de acelasi tip si de aceeasi dimensiune cu celelalte, posibil chiar de acelasi producator. Este de preferat sa schimbati toate cauciucurile odata sau, macar, doua cate doua.

Amestecand dimensiunile si tipul de cauciucuri nu va puteti astepta ca masina sa ruleze la capacitate normala, daramite sa goneasca pe autostrada.

Schimbati cauciucurile cu regularitate. Niciun vehicul nu are distributia greutatii egala pe fata sip e spate, astfel incat pneurile din fata vor fi supuse mai mult uzurii, datorita fortelor de tractiune si sistemului de franare. Schimband cauciucurile intre ele, ne asiguram ca acestea vor avea o viata mai lunga, protejandu-le de fortele de uzura.

Cauciucurile ar trebui schimbate intre ele cel putin la fiecare 5.000 de km, in vreme ce uleiul ar trebui schimbat cam la acelasi interval. Este usor de tinut minte, daca faceti ambele operatiuni in acelasi timp.

Nu in ultmul rand, verificati adancimea ridurilor, verificand din nou fisa tehnica a pneurilor. Cand acestea sunt roase, e timpul sa schimbati cauciucurile.

Nu in ultimul rand, verificati periodic starea anvelopelor all season, uitandu-va atat dupa obiecte straine, precum cuie, aschii sau pietre, dar si dupa crapaturi sau umflaturi. Cand observati astfel de lucruri, nu asteptati ca situatia sa se inrautateasca. Mergeti la un service si nu va ignorati propria siguranta.

0 Shares
You May Also Like

Distante cu avionul

Distantele cu avionul sunt calculate din Bucuresti si alte orase importante. Pot exista unele diferente in functie de…