Canapeaua este una dintre cele mai impprtante piese de mobilier din livingul tau, motiv datorita caruia achizitionarea acesteia nu ar trebui sa fie o decizie luata in graba, ci o decizie luata abia dupa ce ai analizat cu atentie toate optiunile.
Mai mult, datorita faptului ca este un obiect de mobilier pe care nu il vei mai schimba o perioada indelungata de timp, cel mai bine ar fi sa privesti cele mai noi modele de canapele si coltare Neoclasice Divani e Sofa, si sa alegi ceea ce iti place. Gandeste-te la canapea ca la o canapea o investitie, si nu face de la calitate atunci cand decizi ce canapea alegi.
Cate tipuri de canapele exista?
Canapele simple
Cele mai intalnite tipuri de canapele sunt cele cu doua sau cu trei locuri. Principalul avantaj al acestor tipuri de canapele este ca nu ocupa foarte mult spatiu in incapere, astfel incat se pot ingegra fara probleme si intr-o garsoniera sau intr-un apartament de mici dimensiuni.
In cele mai multe cazuri, pentru camerele mai spatioase, se cumpara canapelele de doua persoane intr-un set, alaturi de un fotoliu sau o canapea de trei persoane. Acestea pot fi asezate in jurul unei masute pentru a forma litera “U”; si pot fi extensibile sau fixe.
Canapelele fixe
Cel ai mare avantal al unei canapele fixe este rezistenta in timp. Discutam mai exact, despre canapele care au scheletul fix, si care dupa cum bine stim cu totii, se deterioreaza greu.
Dezavantajul acestor canapele, este ca nu pot fi extinse in cazul in care este necesar acest lucru, deci, din acest motiv se poate spune ca nu se potrivesc neaparat apartamentelor cu doua camere.
Canapele extensibile
Canapeaua extensibila va fi bine-venita in livingul tau, in momentul in care vei dori sa ai la indemana un pat pentru musafiri, iar spatiul pe care il ai la dispozitie, nu iti ofera posibilitatea de amenajare a unui dormitor separat pe care sa il folosesti doar atunci cand ai musafiri, de cateva ori intr-un an.
Desigur, trebuie sa stii ca nu poti sa te astepti la confortul oferit de un pat dotat cu saltea de dormit, insa, si o asemenea canapea este utila pentru ocazii speciale, pentru ca este totusi suficient de confortabila.
Coltare
Coltarele reprezinta cea mai complexa varianta a canapelelor simple. Acest lucru nu se datoreaza in mod special formei lor, ci mai degraba functionalitatii sporite. Forma coltarului te va lasa sa il folosesti atat intr-o pozitie normala, in sezut; dar la nevoie il vei putea folosi si pe post de pat.
Coltarul este perfect in cazul in care vrei sa vizionezi un film din pozitia culcat, sau cand vrei sa te relaxezi in living. De-asemenea, coltarul este ideal cand vrei sa stai alaturi de sotie si copilasi in pat, pentru a va juca si pentru a va simti bine, intr-o zi libera.
La fel ca si canapelele, facem precizarea ca si coltarele se impart in doua mari categorii, astfel ca exista atat coltare fixe, cat si coltare extensibile. Iti poti indrepta atentia spre un coltar fix in cazul in care intentionezi sa il utilizezi in living pe post de canapea. Chiar daca este mai comod decat o canapea simpla, coltarul fix nu va fi de folos in cazul in care intentionezi sa il transformi in pat.
Coltare extensibile
Acest tip de coltar se aseamana foarte mult cu canapelele clasice extensibile, coltarele extensibile insa sunt prevazute cu unul sau doua sezuturi culisante. Acestea se extind pana la lungimea cotului in forma de L/U, iar spatarul lor se rabateaza la 90 de grade.
Acest tip de coltar poate fi ideal si datorita faptului ca ofera spatiu de depozitare pentru perne, paturi sau diferite alte obiecte.
Reclinerele
Reclinerul la baza are un sistem de intindere a spatarului si a zonei verticale a sezutului spre orizontala, cu diferite grade intermediare, pentru a putea sa gasesti cea mai buna pozitie de sezut.
Canapelele tip recliner au acelasi principiu de functionare, insa aici facem mentiunea ca se poate sa nu ai posibilitatea de a rabata individual toate locurile de sedere. Din acest motiv, ideal ar fi sa mergi in magazin si sa testezi direct o astfel de canapea, dat fiind faptul ca este destul de costisitoare.
Acestea sunt asadar cele mai populare stiluri de canapele si de coltare. Cu siguranta, atunci cand vei vizita un magazin care comercializeaza obiecte de mobilier, sau cand vei accesa un magazin online, dintre aceste tipuri de canapele si coltare, vei gasi ceva pe placul tau.
Fireste, dupa ce vei stabili tipul potrivit, va trebui sa tii cont de detalii precum calitatea materialelor, culoarea acestora pentru a se integra in decorul incaperii, etc.
Nu in ultimul rand, va trebui sa alegi un stil al canapelei sau al coltarului dintre contemporan sau clasic, insa decizia va fi influentata de restul mobilierului.