Vitamina B12 lichida – ciancobalamina cunoscuta si sub numele de cianocobalamina, este esentiala pentru sanatatea organismului nostru. Cu toate acestea, organismul nostru nu este capabil sa o produca singur, asa ca este important sa o suplimentam cu alimente sau suplimente alimentare.
In organism, B12 ia parte la multe procese vitale, ajuta la mentinerea sanatatii celulelor nervoase si este esentiala pentru formarea globulelor rosii si a ADN-ului. Valorile vitaminei B12 trebuie monitorizate ciclic, mai ales daca exista probleme cronice sau daca nu a fost urmat intotdeauna un stil de viata sanatos.
Vitamina B12: 5 beneficii principale
Iata care sunt cele 11 beneficii ale vitaminei B12 recunoscute de stiinta.
- Previne anemia prin participarea la formarea globulelor rosii.
Vitamina B12 joaca un rol esential in producerea de globule rosii. Nivelurile scazute de B12 pot cauza o reducere a formarii acestor celule si le impiedica sa se dezvolte in mod corespunzator. Fiind mai mari si mai neregulate, globulele rosii devin incapabile sa se deplaseze din maduva osoasa, unde se formeaza, in sange, unde circula in mod normal.
Consecinta este aparitia anemiei megaloblastice, o afectiune care nu trebuie luata cu usurinta. In cazul anemiei, organismul nu mai este capabil sa transporte oxigenul catre organele vitale. Aceasta se manifesta fizic prin oboseala si slabiciune.
- Ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Tensiunea arteriala ridicata si nivelurile ridicate de homocisteina, care nu poate fi descompusa in mod corespunzator, sunt asociate cu un risc crescut de atac de cord. Iar deficitul de B12 este unul dintre factorii care contribuie la cresterea nivelului de homocisteina, in timp ce un nivel normal il regleaza.
Desi studiile nu au reusit inca sa dovedeasca relatia dintre aceasta vitamina si sanatatea inimii, mentinerea sub control a nivelului de B12 poate ajuta cu siguranta la evitarea efectelor secundare.
- Ajuta la intarirea oaselor si la prevenirea osteoporozei
Nivelurile adecvate ale acestei vitamine contribuie, de asemenea, la sanatatea oaselor. Un studiu efectuat pe 2.500 de persoane a constatat ca cei care sufereau de o deficienta erau mai predispusi sa aiba o densitate osoasa mai mica. Acest lucru duce la osteoporoza. Alte studii au aratat o legatura intre deficienta de B12, pierderea de masa osoasa si osteoporoza, in special la femei.
- Mentine sistemul nervos sanatos, ajutand la prevenirea pierderii neuronilor
Deficitul de vitamina B12 lichida – ciancobalamina provoaca pierderi de memorie, in special la persoanele in varsta. De fapt, vitamina previne atrofia creierului, impiedicand astfel pierderea neuronilor, care provoaca dementa si pierderea memoriei. Suplimentarea cu B12 si omega-3 ar fi benefica, deoarece impreuna ajuta la incetinirea declinului cerebral. Si devin un remediu valoros pentru prevenirea bolii Alzheimer si a dementei senile.
- In sarcina ajuta la evitarea nasterii premature a copilului si a malformatiilor congenitale
Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt esentiale pentru femeile insarcinate si nu numai pentru ele. Studiile au aratat ca si creierul si sistemul nervos al copilului in timpul gestatiei se dezvolta mai corect daca nivelul de B12 al mamei este adecvat. Deficitul la inceputul sarcinii poate creste riscul de malformatii congenitale, cum ar fi defectele tubului neural. In plus, daca mama este deficitara, exista o sansa mai mare de nastere prematura sau de avort spontan.