Din pacate, in anul 2020 in Romania exista multe localitati din mediul rural, care se confrunta cu lipsa apei curente. Infrastructura acestor localitati este foarte slab dezvoltata si nu exista legatura la instalatia de apa si canalizare.
Pentru cei care locuiesc in mediul rural si nu au apa de la retea, singura solutie pentru a avea apa in casa, este aceea de a achizitiona si de a pune in functiune un hidrofor. Acesta va sustrage apa de la o sursa precum o fantana de exemplu, apoi va filtra apa si o va transmite mai departe utilitatilor din casa sau sistemelor de irigare de afara.
Alegerea unui hidrofor insa, nu este o sarcina chiar atat de simpla precum pare, asa ca este important sa cunosti cateva detalii. Iata despre ce este vorba!
Cum functioneaza un hidrofor?
In ceea ce priveste principiul de functionare al hidroforului, acesta va fi alimentat la reteaua electrica pentru a activa motorul care va pompa apa, si care va impinge apa spre gaurile de evacuare, dupa care spre utilitate.
Cea mai eficienta solutie este aceea de a alege un hidrofor care nu doar ca pompeaza apa si o impinge spre gaurile de evacuare si spre utilitate, ci care si filtreaza apa astfel incat aceasta sa fie lipsita de impuritati.
Care sunt componentele hidroforului
Pentru a face o achizitie buna si a alege un hidrofor care sa faca fata cerintelor tale cat mai multi ani, tine cont de urmatoarele componente.
- Motor- de motor depinde puterea hidroforului intr-o foarte mare masura, si cu cat motorul este mai puternic, cu atat performanta hidroforului va fi mai mare.
- Sistem de electricitate – acesta asigura activarea motorului si totodata functionearea acestuia.
- Pompa – aceasta este componenta care are sarcina de a extrage apa, pe care o aduce la suprafata.
- Filtru de apa – acesta este o necesitate cand apa este murdara.
- Rezervor – apa este stocata in rezervor pentru ca hidroforul sa consume cat mai putina energie, iar astfel hidroforul nu lucreaza continuu.
- Cablul de alimentare – fara acesta hidroforul nu poate fi conectat la o sursa de curent, deci nu poate fi utilizat.
- Presostatul – acesta controleaza pompa si presiunea si impiedica functionearea continua a hidroforului, astfel incat costurile facturilor de electricitate sa fie reduse. Cand fantana sau putul raman fara apa, aceasta componenta opreste automat hidroforul.
De cate tipuri sunt hidrofoarele?
Acum ca stii care sunt componentele hidroforului, trebuie sa stii si de cate tipuri poate fi acesta; asa ca afla ca hidrofoarele sunt de suprafata si submersibile.
1. Hidrofoare de suprafata
Atunci cand vrei sa alegi hidroforul, trebuie sa iti cunosti foarte bine sursa de apa. Hidroforul de suprafata este util pentru a pompa apa eficient dintr-o fantana sau dintr-un put, care are cel mul 10 metri adancime.
Un asemenea hidrofor nu are un motor foarte puternic, dar acest lucru se transforma in avantaj, pentru ca are un consum redus de energie. De-asemenea, pretul unui astfel de hidrofor este mai ieftin.
2. Hidrofor submersibil
Un astfel de hidrofor este potrivit pentru tine si pentru gospodaria ta, daca ai o fantana mai adanca de 10 metri. Un astfel de hidrofor este capabil sa iti pompeze si sa iti extraga apa din fantana, chiar si daca aceasta are 30 de metri adancime.
Fireste, un astfel de hidrofor are un motor mai puternic in comparatie cu un hidrofor de suprafata, dar are si un consum mai mare de energie, si are si un pret mai mare.
Alte detalii de care trebuie sa tii cont cand alegi hidroforul, sunt materialele, pompa, puterea si dimensiunile acestuia.
Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti in legatura cu hidroforul, cand vrei sa alegi unul pentru gospodaria ta.