Cand este necesara o mamografie?

Cand este necesara o mamografie?

0 Shares
0
0
0

Femeilor care se prezinta la medic si care se plang de diferite simptome sau probleme ale sanilor, sau celor care au un istoric familiar de cancer la san, le este recomandat sa opteze pentru mamografie in Cluj-Napoca. In cele ce urmeaza vom discuta despre acest aspect si veti afla ce presupune mamografia.

Ce este mamografia?

Mamografia este imagistica medicala de specialitate, care utilizeaza un sistem de radiografie cu doze mici pentru a obtine imagini din interiorul sanilor. Un examen de mamografie, numit mamografie, ajuta la depistarea precoce si diagnosticul bolilor de san la femei.

O radiografie este un test medical noninvaziv care ajuta medicii sa diagnostice si sa trateze conditiile medicale. Imagistica cu raze X implica expunerea unei parti a corpului la o doza mica de radiatii ionizante pentru a produce imagini din interiorul corpului. Razele X sunt cea mai veche si cea mai frecventa forma de imagistica medicala.

Trei progrese recente in materie de mamografie includ mamografia digitala, detectarea asistata de computer si tomosinteza sanului.

Mamografia digitala care mai este cunoscuta si sub denumirea de mamografie digitala cu camp complet (FFDM), este un sistem de mamografie in care filmul cu raze X este schimbat de electronice care transforma radiografiile in imagini mamografice ale sanului.

Aceste sisteme sunt similare cu cele gasite in camerele digitale, iar eficienta lor permite imagini mai bune cu o doza mai mica de radiatii. Aceste imagini ale sanului sunt transferate pe un computer pentru revizuire de catre radiolog si pentru pastrarea pe termen lung. Experienta pacientului in timpul unei mamografii digitale este similara cu cea a unei mamografii cu film conventional.

Sistemele de detectare asistata de computer (CAD) cauta imagini mamografice digitalizate pentru zone anormale de densitate, masa sau calcifiere care pot indica prezenta cancerului. Sistemul CAD evidentiaza aceste zone pe imagini, avertizand radiologul pentru a evalua cu atentie aceasta zona.

Tomosinteza mamara, numita si mamografie tridimensionala (3-D) si tomosinteza digitala a sanului (DBT), este o forma avansata de imagistica a sanului in care mai multe imagini ale sanului din diferite unghiuri sunt capturate si reconstruite („sintetizate”) in trei -sens de imagine dimensional.

In acest fel, imagistica in san 3D este similara cu imagini tomografice computerizate (CT) in care o serie de „felii” subtiri sunt asamblate impreuna pentru a crea o reconstructie in 3D a corpului.

Desi doza de radiatie pentru unele sisteme de tomosinteza mamara este putin mai mare decat doza folosita in mamografie standard, ramane in cadrul nivelurilor sigure aprobate de FDA pentru radiatii de la mamografii. Unele sisteme au doze foarte asemanatoare cu mamografia conventionala.

Studiile efectuate asupra populatiei au constatat ca screeningul cu tomosinteza la san are ca rezultat rate imbunatatite de detectare a cancerului de san si ca sunt necesare mai putine „apeluri” in care femeile sunt chemate inapoi de la screening pentru testari suplimentare din cauza unei constatari potential anormale.

Tomosinteza sanului poate duce, de asemenea, la:

  • depistarea precoce a unor mici cancere de san care pot fi ascunse pe o mamografie conventionala;
  • mai putine biopsii inutile sau teste suplimentare;
  • probabilitate mai mare de a detecta mai multe tumori ale sanului;
  • imagini mai clare ale anomaliilor din tesutul mamar dens;
  • precizie mai mare in identificarea marimii, formei si localizarii anomaliilor sanilor.
0 Shares
You May Also Like