Avem motive sa invatam limba engleza inaintea altor limbi straine?

Avem motive sa invatam limba engleza inaintea altor limbi straine?

0 Shares
0
0
0

Limbile straine  au devenit extrem de importante mai ales intr-o societate actuala care a atins o globalizare nemaintalnita in istoria omenirii. Aceste limbi straine pot fi limbi de circulatie internationala cum ar fi de exemplu, engleza, spaniola, franceza, sau limbi mai putin intalnite, cum ar fi de exemplu flamanda, suedeza, greaca, ca sa luam doar cateva exemple elocvente.

Ca sa putem sa facem o comparatie intre necesitatea invatarii limbii engleze inaintea altor limbi straine de circulatie, trebuie sa ne uitam putin in istorie si sa analizam perioada antichitatii romane. Existau si atunci numeroase limbi destul de culte si raspandite cum ar fi greaca veche si persana, dar peste acestea se ridica majestuos limba latina. De ce?

Pentru ca odata cu extinderea granitelor Imperiului Roman s-a produs si prima globalizare din istoria omenirii. Nu puteai sa intri in contact cu civilizatia si cultura romana fara sa incerci sa vorbesti limba latina, chiar daca se presupune ca stiai alte limbi de circulatie la vremea aceea. Acelasi lucru putem spune ca se intampla dupa aproape doua milenii cu limba engleza.

Chiar daca, de exemplu, spaniola si franceza sunt destul raspandite, vorbindu-se in multe tari ale lumii, totusi engleza ramane cea mai raspandita limba de pe glob. Sa nu uitam ca aceasta se vorbeste oficial in foarte multe state ale lumii unele dintre acestea cu o populatie foarte mare. S.U.A., Canada, Australia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, sunt doar cateva din statele unde se vorbeste limba engleza, bineinteles cu accentul specific fiecarei zone.

Limba engleza este si limba aleasa de catre principalii lideri mondiali pentru a fi folosita in cadrul marilor organizatii mondiale cum ar fi de exemplu O.N.U., care este cea mai mare organizatie politica la nivel mondial de astazi. Acest lucru favorizeaza invatarea limbii engleze in detrimentul altor limbi de circulatie, inca din etapa prescolara.

In Romania sunt organizate numeroase cursuri de limbi straine incepand cu varste destul de mici, in cadrul acestora predominand bineinteles curs engleza. Dar care ar fi motivul principal care ne atrage spre limba engleza mai intai? Globalizarea de care vorbeam mai sus este elementul cheie in succesul limbii engleze.

Companiile multinationale isi valorifica potentialul la maxim, bazandu-se pe specialisti foarte buni vorbitori de limba engleza. Nu exista astazi nici o companie multinationala care sa nu puna accent pe cunoasterea macar la nivel mediu a limbii engleze. Sa nu uitam ca majoritatea companiilor folosesc astazi mediul online, acesta fiind sursa principala de marketing.

Utilizarea internetului si principalelor programe de calculator necesita obligatoriu limba engleza avand in vedere ca acestea ruleaza cu precadere in aceasta limba. Cum un cunoscut proverb spune „cine nu-si cunoaste istoria, risca sa o repete, asa se poate spune: cine nu stie limba engleza, nu poate deveni rapid un om de succes.

Avand in vedere ca engleza este utilizata in atatea domenii de activitate, este normal ca aceasta limba sa devina prima limba straina pe care o invatam, fiind apoi urmata de alte limbi de circulatie internationala.

0 Shares
You May Also Like