Altoirea reprezinta un proces prin care se unesc doua sau mai multe plante diferite, pentru a creste ca o singura planta. Altoirea este realizata din mai multe motive. Acestea pot fi: obtinerea unui soi nou, obtinerea unor noi seminte, precum si pentru asigurarea ca radacina pomului se adapteaza solului sau conditiilor climatice.
Marea majoritate a soiurilor de pomi fructiferi pot fi altoite, rezultand o productie de fructe sanatoase, de dimensiuni mari si suculente. Multe persoane sunt interesate sa detina pomi fructiferi altoiti, insa nu au prea multe cunostinte legate despre ceea ce inseamna in fond aceasta procedura.
Altoirea in pomicultura are rolul de aschimba sortimentul ori de a inmulti numarul de pomi. Partea superioara poarta denumirea de altoi, in timp ce partea inferioara se numeste portaltoi.
In general, portaltoii sunt cei care ofera vigoarea pomilor, suportand mai multe tipuri de sol si fiind destul de rezistenti la seceta si la ger. Pe portaltoi se pot aplica altoi dintr-un alt soi care este dorit in livada.
Diversitatea portaltoilor este una foarte mare, unii fiind obtinuti prin selectie, care sunt utilizati in pepiniere, altii realizati din samanta, drajoni sau franc. Cei mai la indemana portaltoi sunt cei care prezinta o dezvoltare spontana, aici numarandu-se: corcodusul, parul paduret, marul paduret, prunul si visinul.
Ce este un portaltoi?
Pentru un pom fructifer, portaltoiul este buturuga unei specii inrudite, dar care prezinta deja un sistem radicular bine definit si la care un altoi de pom fructifer separat este unit prin altoire. Pentru ca altoirea sa aiba succes, portaltoiul si altoiul trebuie sa se potriveasca unul cu altul. Din acest motiv, unele plante sunt folosite pe post de portaltoi.
Portaltoiul ales nu influenteaza doar puterea de crestere a viitorului pom fructifer, ci si rezistenta acestuia in fata bolilor sau adapatarea la conditiile meteo. Pomul fructifer care a rezultat in urma altoirii cu portaltoi va mosteni caracteristicile dorite prin alegerea portaltoiului corespunzator.
Uniunea dintre portaltoiul de pom fructifer si pomul fructifer principal este simplu de identificat. Aceasta uniune va fi observata ca protuberanta sau o rasucire situata la doar cativa centimetri in partea de jos a tijei, unde a fost realizata de altfel si altoirea.
Atunci cand le este permisa dezvoltarea naturala, cei mai multi pomi fructiferi ajung la inaltimi de minimum 4,5 metri. Acestia sunt destul de greu de recoltat si au o inaltime mult prea mare pentru majoritatea gradinilor.
De aceea, se utilizeaza altoirea pe radacinile unei specii inrudite. In prezent, exista o varietate foarte mare de portaltoi pentru viitorii pomi fructiferi, meniti sa faciliteze adaptarea mai simpla a acestora la mediu. Prin intermediul altoirii cu portaltoi, sunt urmarite cateva aspecte esentiale, precum:
- Marimea pomului fructifer;
- Adaptabilitatea la sol si la clima;
- Perioada de fructificare;
- Forma pomului fructifer;
- Rezistenta la boli si la daunatori;
- Compatibilitatea intre altoi si portaltoi;
- Radacina care sa asigure un ancoraj adecvat pomului fructiferi, atunci cand va fi incarcat de roade.
Pepiniera Moara pune la dispozitia proprietarilor de culturi de pomi fructiferi sau a simplilor gospodari pomi fructiferi altoiti gata sa se dezvolte pe un sol fertil si sanatos. Preturile accesibile si calitatea de necontestat a acestora fac din acest nume o varianta excelenta in randul celor interesati.