Cazurile exceptionale ce perturbeaza traficul aerian – afla cand esti eligibil sa primesti despagubire

0 Shares
0
0
0

Probabil cel putin o data in viata ai experimentat neplacuta situatie de a te confrunta cu un zbor anulat sau un zbor intarziat. Desigur, majoritatea companiilor aeriene ar putea justifica cum ca ar fi vorba de o situatie extraordinara pentru a se eschiva de obligatia de a achita despagubiri pasagerilor aerieni. Afla ca in unele cazuri acesta este doar un truc folosit de ei pentru a nu respecta drepturile pasagerilor la compensatii.

Ce reprezinta o situatie extraordinara?

Termenul de circumstante extraordinare a aparut pentru prima data in Conventia de la Montreal, fiind adoptata prin Regulamentul (CE) nr. 26/2004. Aceasta prevede ca o companie aeriana nu este obligata sa achite despagubiri pentru un zbor anulat/intarziat daca aceasta poate aduce dovezi clare ca a fost cauzata de o situatie extraordinara si ca au fost luate toate masurile de rigoare pentru a fi evitate.

Trucurile companiilor aeriene

Deci, daca ti-ai propus sa mergi pana in panzele albe ca sa primesti despagubiri, afla cateva trucuri despre cum companiile aeriene motiveaza un zbor anulat sau intarziat cu o situatie extraordinara.

●       Explicatiile sunt vagi si incomplete

De regula, cand o companie aeriana refuza sa dea explicatii care stau la baza unui zbor anulat/intarziat, acestia vor veni cu argumente pasive de genul: “probleme operationale”, “limitari aeroportuare”, „siguranta aeroportului este in pericol”. Nu te multumi niciodata cu un astfel de raspuns si continua insistent sa cauti adevarul.

●       Conditii meteo nefavorabile

Este normal sa ai careva retineri atunci cand compania iti prezinta anumite dovezi. Intrebarea este „Cum pot sa intelegi ca sunt veridice?”, „Cum pot fi considerate anumite probe clare”, „Cum poti avea incredere ca compania aeriana nu minte?”. Dovezile trebuie sa fie din surse oficiale, jurnal de bord, rapoarte de incidente de la parti terte (securitatea aeronautica, controlori de trafic aerian).

Cand o situatie extraordinara este cu adevarat… extraordinara?

Pe parcursul timpului, au tot existat numeroase hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene care au incercat sa desfasoare intelesul si ce implica termenul de “situatie extraordinara”.

Iata cateva dintre ele:

  • Restrictiile privind controlul traficului aerian – se intampla ca pista de decolare sa fie supra-aglomerata, de aceea, controlorii de trafic aerian comanda companiei aeriene sa amane sau sa anuleze zborul;
  • Vreme nefavorabila – cand conditiile meteorologice impiedica operarea zborului;
  • Greva – atunci cand grevele intervin in orarul zborurilor;
  • Urgente medicale – atunci cand un pasager sau un membru al echipajului se imbolnaveste la bord, intarzierea nu va da dreptul la despagubiri;
  • Coliziune cu pasari – in cazul unei coliziuni intre o pasare si aeronava, care are ca rezultat daune asupra acesteia, compania aeriana este scutita de responsabilitate.
  • Chiar daca compania aeriana este scutita de despagubiri din cauza unei situatii exceptionale, aceasta continua sa aiba obligatia de a asigura pasagerului strictul necesar. Aceasta presupune dreptul la alimente, bautura racoritoare, mijloace de comunicare si cazare + transport la hotel.

In cazul unui refuz de imbarcare nu i se atribuie niciodata motivul de situatie exceptionala.

Compania Air Advisor este specializata pe astfel de probleme si poate veni cu o solutie obiectiva si rapida in dependenta de fiecare caz aparte. Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi site-ul lor si sa completezi cererea. Simplu, rapid, eficient.

0 Shares
You May Also Like