Cum a aparut chitara ?

Cum a aparut chitara ?

0 Shares
0
0
0

Articolul de fata prezinta un istoric scurt despre modul in care a aparut chitara si cum a evoluat aceasta in timp. Asa cum banuiti vom povesti despre chitare si despre cat de fascinante au fost acestea pentru oameni.

Pentru inceput vom recomanda tuturor persoanelor care cred ca matematica nu are de a face cu muzica sa citeasca acest articol. Cu totii sunt surprinsi in momentul in care afla ca matematica este la baza modului in care sunt puse tasterele unei chitare pentru a se obtine anumite note pe unele coarde. Totul este facut cu ajutorul calculelor matematice.

Muzica a luat nastere cu ajutorul a trei elemente si anume repertoriu, instrument si desigur interpret. Pentru ca lucrarile muzicale sa prinda viata este nevoie in momentul in care notele puse pe partitura de aud cu ajutorul unui intrument care vibreaza fiind actionat de persoana care il utilizeaza.

Pentru aceasta idee, atunci cand vorbim despre evolutia istorica a instrumentelor, vorbim desigur despre evolutia acestor elemente pe care le-am mentionat mai sus. In general un repertoriu este cel care declanseaza procesul prin care se transforma instumentele.

De exemplu, o piese muzicala care are o polifonie complexa are nevoie de instumente capabile sa ne ofere claritate si un volum mare care sa ajute evidentierea vocilor la mai multe niveluri de intensitate.

De asemenea o tehnica de interpetare trebuie sa fie cat mai buna si pentru asta este necesar sa avem instrumente cat mai bune. Nu sunt putine situatiile unde lucrarile muzicale nu aveau cum sa fie abordate de catre interpretii din acea perioada in care au fost compuse.

Chitara a cunoscut si ea o evolutie din punctul de vedere al acestor trei elemente si in prezent are un potential expresiv foarte important. Popularitatea instrumentului poate ca in mod paradoxal sa il faca sa fie subapreciat. Un numar foarte mare de chitaristi amatori au creat senzatia de instrument extrem de usor de abordat, care nu are complexitate.

Daca este acordata standard chitara se poate utiliza si ca instrument pentru toate stilurile muzicale si tehnica utilizata pentru a manui chitara clasica o pune perfect in valoare. Sunt si alte tehnici ce se aplica la chitara sunt specifice in general stilului jazz sau gypsy, un stil care are reprezentant foarte impresionanti. Aici se pun in valoare functiile chitarei printr-o serie de tehnici.

Instrumentele similare cu chitara au aparut  de acum 5000 de ai. Prima data a aparut o chitara cu sase corzi in  Spania ca si rezultat al unor procese indelungate de volutie.

De asemenea, o reprezentare in piatra, de acum 3300 de ani a infatisat un bard cantand la ceva ce seamna foarte mult cu o chitara. Primele intrumente care aveau coarze aveau si o tentativa de tastiera si apar chiar din epoca antica. Utilizau corzi realizate din intestine de la animalele vanate.

Mandora, lauta si chitara renascentista sunt precursori ai chitarei. In secolele XVI a aparut un instrument denumit viola de mano care a fost considerat un stramos imediat al chitarei din prezent si se aseamna ca si mod de acordare cu lautele si are o structura a cutiei similara cu cea a chitarei moderne.

0 Shares
You May Also Like