Ponturi pentru condusul in conditii de iarna

Ponturi pentru condusul in conditii de iarna

0 Shares
0
0
0

Abilitatile de conducere in conditii de iarna sunt extrem de importante in perioadele cu temperaturi extrem de scazute si cu drumuri acoperite, sau atunci cand pornesti la drum in zone de munte. Asadar, este extrem de important sa stii cateva ponturi in acest sens, incercate si testate de profesionisti, astfel incat atunci cand iesi la drum in conditii de iarna, sa conduci in conditii de maxima siguranta.

Ponturile referitoare la condusul in conditii de iarna nu se refera doar la verificarea nivelului antigelului si a stadiului de incarcare a bateriei, ci inseamna adaptarea stilului de condus la drumuri acoperite de zapada, gheata si la alti factori care pot afecta masina.

Sursa imagine: wkauto.ro

Sigur ca in Romania conditiile de iarna nu sunt deloc asemanatoare celor din Canada sau din Norvegia si, in general, drumurile sunt curatate, insa dupa caderea primei zapezi, autoritatile sunt mereu prinse pe picior gresit si dureaza ceva pana la deszapezirea completa. Pe de alta parte, daca pleci in vacanta la munte, e bine sa te astepti la multe drumuri acoperite. De aceea, este util pentru oricine sa fie atent la orice sfat care ar putea face stilul de condus iarna mai safe decat in mod obisnuit.

Specialistii de la AutoExpress.com si-au unit fortele cu expertii de la Academia Mercedes Benz din Weybridge Surrey, pentru a veni in sprijinul soferilor, alcatuind o lista cu cele mai bune ponturi pentru condus iarna, dar si cu greselile de evitat in conditii de drum nevaforabil.

PLANIFICA-TI CALATORIA!

Este important sa alegi drumurile cele mai bune si sa eviti zonele in care conditiile meteo sunt extrem de nefavorabile. Foloseste-te de Waze inaintea unei calatorii, pentru a vedea locurile in care traficul este prost si evita locurile in care au loc accidente. Dafydd Williams, specialist senior la Mercedes Benz World recomanda, de asemenea, reducerea folosirii pe cat posibil a masinii: “E neaparat necesar sa calatoresti? Nu exista alte optiuni care sa reduca timpul de folosire a masinii, astfel incat sa eviti riscurile inutile?”

UITA-TE IN FATA!

Poate parea evident, insa privitul in fata este cel mai simplu mod de a mentine controlul situatiei. Nu te concentra doar pe locul unde se termina capota ta sau doar pe masina din fata, ci uita-te in lungul drumului. “Priveste cat de departe poti si apoi inapoi in fata masinii tale. Cand te apropii de o curba, uita-te in jur cat de departe poti”, spune Dafydd. Daca vei face asta, vei reusi sa iti adaptezi viteza si sa tragi de volan dinainte si sa eviti miscarile periculoase, intarziate.

CONTROLEAZA-TI VITEZA!

In conditii normale, de drum uscat, se aplica regula de doua secunde fata de masina din fata, pe vreme umeda trebuie sa dublezi aceasta durata, iar in conditii de drum inghetat, distanta dintre masini trebuie sa fie de zece ori mai mare. Distantele mai mari dintre masini sunt cruciale in conditii de vreme proasta, cand drumul este alunecos si mersul lipit de masina din fata poate insemna sinucidere curata.

Nu numai aderenta, ci si vizibilitatea poate fi afectata atunci cand conduci pe ceata sau pe ploaie torentiala. In aceste situatii vezi obstacolele mult mai tarziu, iar aceasta are un impact asupra abilitatii de a evalua modul in care trebuie sa raspunzi. Adapteaza-ti viteza la conditiile de vizibilitate: cu cat vezi mai putin, cu atat trebuie sa conduci mai incet.

CONDU INCET!

Exista o serie intreaga de factori care pot afecta stabilitatea unui vehicul, iar acestea pot avea un impact si mai mare in conditii de vreme nefavorabila.

De la aplicarea unei presiuni prea mari pana la franarea prea abrupta sau miscarea haotica a volanului, toate acestea pot afecta echilibrul masinii si in cele din urma sa conduca la situatii de nesiguranta. Aminteste-ti sa franezi, accelereaza, schimba directia si intoarce de volan cat de usor poti. Stabileste-ti ca obiectiv sa faci asta atat de fin incat pasagerii din masina sa nu isi dea seama ca franezi sau ca schimbi directia. Miscarile line iti vor da mai multa siguranta atunci cand conduci in conditii meteo nefavorabile.

Daca ai privit destul de bine in fata, ar trebui sa poti sa incetinesti din timp, astfel incat sa eviti sa lipesti frana de podea in ultimul moment. Cu cat conduci mai lin, cu atat e mai putin probabil sa pierzi controlul masinii. Miscarile de volan trebuie si ele sa fie la fel de line si sa eviti miscarile sacadate.

Ponturi pentru condusul in conditii de iarna

NU LUA PICIOARELE DE PE PEDALE!

Condusul lin nu inseamna sa rulezi la liber… “Niciodata nu e bine sa lasi masina fara comanda. Daca nu apesi pe frana, atunci trebuie sa accelerezi masina putin. Totul este legat de transferul greutatii” spune Dafydd. Este foarte usor sa franezi si apoi sa iei piciorul de pe frana si sa rulezi liber la o curba, dar nu este recomandabil sa faci asta. Cata vreme comenzile sunt line, vei fi in siguranta.

INVATA DESPRE CONTROLUL TRACTIUNII

Masinile sunt echipate cu sistem de control al tractiunii tocmai pentru a opri invartirea rotilor din spate, iar aceasta poate face diferenta intre soferii care merg inainte in linie dreapta si cei care se invartesc in cerc pe drumuri inzapezite. Dafydd spune ca atunci cand luminile sistemului de control al tractiunii sunt aprinse (ESP) inseamna ca lucrurile au inceput sa scape de sub control.

NU IGNORA INDICATOARELE!

A privi inainte nu inseamna doar sa vezi ce fac ceilalti participanti la trafic si unde duce drumul pe care esti angajat. Marcajele si indicatoarele de pe drum iti pot da multe informatii importante care te pot mentine in siguranta. Ele iti pot oferi informatii despre starea drumului, cat de inclinat este, care este limita de viteza si ce poate sa apara in fata. Niciuna dintre aceste informatii nu poate fi deci ignorata.

INTELEGE CARE ESTE ROLUL ABS-ULUI

Daffyd crede ca este important sa cunosti senzatia de trepidatie sub picior pe care ti-o da acest sistem. “ABS-ul nu numai ca te opreste pe o distanta mai scurta, dar ofera si controlul directiei la franare”. Daca nu ai ABS, va trebui sa calci frana pe conditii de drum inghetat. Asigura-te ca esti familiarizat cu sistemele cu care este echipata masina ta si ca reactionezi in consecinta.

NU IGNORA PROBLEMELE

Parbrizul crapat, bateria insuficient incarcata sau luminile defecte pe bord nu trebuie niciodata ignorate. Chiar daca esti un sofer perfect, o masina care nu performeaza la nivelul sau optim poate cauza defectiuni sau accidente. Sistemele masinii sunt acolo ca sa te ajute, asa ca e bine sa te asiguri inainte de a porni la drum ca masina nu are defectiuni. Acelasi lucru este valabil si pentru cauciucuri.

IMBRACA-TE IN CONCORDANTA CU VREMEA

Masinile moderne sunt echipate cu sistem de control al climei, scaune incalzite si stergatoare puternice de parbriz, asa ca este usor sa fii amagit cu o senzatie falsa de sigurant. Insa ce se intampla daca ai o defectiune? Asigura-te ca ai in masina o caciula, fular si o haina de iarna, paturi si provizii adecvate pentru situatii dintre cele mai inedite, in care sa fii prins undeva pe drum sau printr-un blocaj in trafic.

NU MERGE LIPIT DE MASINA DIN FATA

Este o regula generala sa mentii distanta fata de masina din fata, astfel incat sa ai suficient timp sa franezi, iar aceasta distanta trebuie sa fie mult mai mare in conditii nefavorabile. Distantele de franare trebuie sa fie de zece ori mai mari pe drumuri alunecoase decat in conditii normale. Mersul “in fundul” celui din fata ta este de asemenea anti-social, asa ca este important sa iti amintesti sa fii tolerant cu ceilalti participanti la trafic. Pe de alta parte, desi tu te poti simti confortabil in conditii meteo proaste, e posibil ca ceilalti sa nu se simta la fel de confortabil ca tine.

IA DE VOLAN CAND ALUNECI

“Vireaza in timpul alunecarii si continua sa virezi pana cand simti ca mergi drept” – acesta este sfatul lui Daffyd pentru soferii care circula iarna pe drumuri cu conditii nefavorabile. Aceasta este, de altfel, singura solutie ca sa nu te gasesti dintr-o data in situatii in care sa simti ca aluneci si sa nu stii deloc cum sa te opresti.

0 Shares
You May Also Like