Finalul acestui an aduce cu sine si mari noutati mult-asteptate in lumea web design-ului. Exista cateva tendinte remarcabile care au ocupat ecranele anul acesta, iar dintre acestea le-am ales pe cele potrivite pentru ca site-ul web pe care planuiesti sa il realizezi sa aiba succesul asteptat.
Una dintre noile practici este reprezentata de alegerea unor animatii potrivite. Daca materialul design-ului o permite, cu o iconografie simpla interactiunile vor ajuta la consolidarea legaturii cu internautii.
Din ce in ce mai multe butoane de animatie apar in materie de site-uri multumita unor efecte de schimbare sau a meniului „hamburger”. Aceste animatii sunt compatibile cu toate navigatoarele datorita CSS si javascript, asadar merita incercate cu siguranta.
Noul format al imaginilor cel mai des utilizate pe internet ar putea fi considerat SVG, acesta fiind foarte flexibil si destul de usor de incarcat.
De asemenea, s-a remarcat de-a lungul anului mai multa culoare in crearea site-urilor. Tendinta este una de folosire a celor mai vii tonalitati; daca nu toti reusesc sa integreze o cromatica inalta, aceste tendinte vor fi prezente si in degradeurile de culoare aplicate de exemplu ca si filtre semiopace pe un plan vizual.
O alta tendinta a anului o reprezinta instalarea vidului. Altfel spus, spatiile albe ajuta la punerea in valoare a elementelor utilizate.
Acestea vor fi din ce in ce mai des utilizate pe paginile de internet, fiind inserate intre blocurile de prezentare pentru a crea impresia de spatiu aerisit. In acest fel, ecranele nu vor aparea atat de incarcate, iar acest lucru cu siguranta va incuraja utilizatorii sa petreaca mai mult timp pe site-urile respective.
Noile tendinte sunt aliniate unei conceptii care se indreapta din ce in ce mai mult spre utilizatori. Se urmareste uitarea definitiva a site-urilor de prezentare fara valoare adaugata. Site-ul pe care vrei sa il construiesti are un scop, iar tot ceea ce faci trebuie sa se alinieze indeplinirii acestuia.
Pentru aceasta, continuturile trebuie sa fie centrate pe scopul site-ului, formularele sa ocupe tot ecranul, meniurile sa fie luminoase etc. Totodata, trebuie tinutseama ca alegerea unei anumite tipografii are un impact considerabil asupra lecturarii unui text, iar caracterele trebuie alese in consecinta.
Puterea este preluata mai nou de microinteractiuni. Aceasta este o tendinta puternica in web design, respectiv pentru grafismul unui site sau al unei aplicatii. Utilizatorului trebuie sa ii demonstrezi ca este pe punctul de a actiona, ca nu este doar un martor care se afla in fata unui ecran inert.
Multiplicarea microinteractiunilor intr-un site duce la imbunatatirea dorintei utilizatorilor de a actiona, de a-si lua anumite angajamente. Trebuie ca ceva sa se intample in momentul in care o actiune este efectuata: cand deruleaza cu degetul, cand apasa un buton culorile trebuie sa se schimbe, noi ferestre sa se deschida…
De asemenea, site-urile trebuie sa fie gandite astfel incat sa fie utilizate si pe ecrane mobile. In acest fel, meniurile prevazute in mod traditional in partea de sus a ecranului unui calculator se deplaseaza spre partea de jos. In acest fel, se raspunde utilizarii foarte raspandite a smartphone-urilor: pentru a naviga, utilizatorii pun degetul pe partea de jos a ecranului.
Astfel, nu pe modul de aparitie a site-ului trebuie pus accentul, ci pe modul de navigare; bineinteles, cel mai avantajos este atunci cand reusesti sa legi cele doua aspecte si sa gasesti solutia perfecta in acest sens.