Este vorba despre o apă minerală din districtul cu același nume din zona Sofiei, cunoscută încă din timpurile tracilor. Primele cercetări asupra acestei ape au fost făcute în 1887. Toate analizele ulterioare au dovedit compoziția fizică și chimică permanentă și natura sa curată din punct de vedere microbiologic.
Acest lucru se datorează atât originii sale (adâncime mai mare de 600 m, ceea ce exclude orice contaminare externă și impactul condițiilor meteorologice nefavorabile).
Cercetările experimentale efectuate asupra apei minerale „Gorna Bania” au arătat că, dacă este contaminată în mod artificial cu unele bacterii, acestea supravieţuiesc maxim 10 zile,apoi fiind distruse.
Apa minerală „Gorna bania” este o apă limpede, fără miros şi incoloră, filtrată natural și cu o compoziție chimică excelentă. Are un efect benefic asupra sănătății și ocupă o poziție de lider printre apele minerale naturale din Europa.
Mineralizarea totală scăzută – 153 mg / l și conținutul adecvat de sodiu (Na) – 39,75 mg / l, determină efectul său favorabil în cazul afecțiunilor gastro-intestinale, renal-urologice, ale vezicii biliare, ficatului și altor boli. Datorită conținutului scăzut de fluor (F) – 0,23 mg / l, apa minerală „Gorna Bania” este recomandată pentru utilizarea zilnică.
Apa minerală „Gorna Bania” este o apă oligominerală și se identifică prin:
- Efecte clinice de tip terapeutic dovedite;
- Pentru a fi utilizate terapeutic, apele minerale trebuie să fie pure bacteriologic și să aibă un debit care poate să asigure valorificarea prin metodologia indicată.
Odată încheiată lucrarea în Bulgaria am revenit pe meleaguri natale. Aici am căutat să cumpăr aceeaşi apă. Fără mare greutate am găsit-o pe Sacagiu.ro, care distribuie această apă în toată România.
Cu toată dragostea mea pentru această apă, o voi consuma ocazional cât voi locui în România pentru că şi la noi (este vorba de un sentiment patriotic) există ape excepţionale care poate le întrec pe cele bulgăreşti. Oricum experienţa cu Gorna bania a fost una excepțională, gustoasă şi sănătoasă.
Despre apele alcaline se pot spune multe lucruri dar trebuie reţinută ideea enunţată de dr. Otto Heinrich Warburg (câștigător al premiului Nobel) în anul 1931: „Nici o boală nu poate rezista într-un corp cu PH-ul alcalin… Ţesuturile canceroase sunt acide în timp ce ţesuturile sănătoase sunt alcaline”.