Fibrilatia atriala: ce este si cum se trateaza corect

Fibrilatia atriala: ce este si cum se trateaza corect

0 Shares
0
0
0

Fibrilatia atriala reprezinta o anormalitate a ritmului cardiac, care se produce din cauza unei probleme la nivelului sistemului electric al inimii. Fibrilatia atriala mai este denumita si aritmie cardiaca.

Fibrilatia atriala se caracterizeaza prin batai neregulate ale inimii, iar acest ritm rapid si anormal poate pune viata pacientului in pericol, in cazul in care nu se intervine rapid si cat mai corect.

Simptomele care sunt specifice fibrilatiei atriale sunt ameteala, senzatia de sufocare, dureri la nivelul pieptului, oboseala accentuata, palpitatii. Toate aceste simptome sunt deosebit de periculoase si ar trebui sa il trimita pe pacient direct in cabinetul medicului specialist.

In unele cazuri severe, primul simptom al fibrilatiei atriale este accidentul vascular cerebral. Fluxul neregulat de sange si ritmul anormal al inimii, poate duce la formarea unor cheaguri de sange in camerele inimii, in cazul fibrilatiei atriale. Aceste cheaguri pot ajunge la creier, provocand accidentul vascular cerebral.

Ce investigatii sunt recomandate pacientilor cu fibrilatie atriala

Fibrilatie atriala EGK de repaus si monitorizare Holter.

Ecocardiografie transtoracica pentru a se observa daca exista modificari structurale la nivelul inimii.

Analize de sange.

Care sunt cauzele aparitiei fibrilatiei atriale?

Fibrilatia atriala este o afectiune destul de des intalnita, iar cauzele care o produc sunt diverse, de la factorii genetici la unii care sunt influentati de stilul de viata al pacientului.

Printre cea mai des intalnita cauza care duce la aparitia fibrilatiei atriale este hipertensiunea arteriala necontroloata si netratata corespunzator. Apoi sunt afectiunile ale valvelor inimii si arterelor coronare care pot duce la aparitia acestei complicatii. Apneea in somn, tulburari ale glandei tiroide, dar si obezitatea, fumatul sau abuzul de alcool se afla in topul cauzelor care pot duce la aparitia fibrilatiei atriale.

Pe langa aceste cauze, unele dintre ele usor de controlat, exista si factori ce nu pot fi controloati. Vorbim de factorul genetic. Mai exact, in cazul in care exista membri ai familiei care sufera de fibrilatie atriala sansele ca acestea sa fie transmise mai departe sunt mari. Riscul de fibrilatie atriala creste odata cu inaintarea in varsta, iar categoria mai expusa la aparitia bolii o reprezinta barbatii.

Fibrilatia atriala paroxistica apare la persoanele tinere, de regula sub varsta de 60 de ani si nu este provocata de o cauza specifica. Aceasta poate fi declansata de exercitii fizice, dar si din cauza unor excese alimentare, de alcool sau din cauza fumatului.

Care este tratamentul pentru fibrilatie atriala?

Vestea buna este ca fibrilatia atriala poate fi tratata. Pentru ca este o afectiune care afecteaza calitatea vietii pacientului, in functie de diagnostic si gravitatea simptomelor, medicul va decide care este formula de tratament potrivita. Tratamentul fibrilatiei atriale poate fi atat medicamentos, dar si  chirurgical.  

Medicamentele ce vor fi administrate in cazul fibrilatiei atriale sunt pentru a readuce ritmul inimii la frecventa normala. De asemenea, este posibil ca specialistul sa considere ca este necesar un tratament cu medicamente anticoagulante pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange.

Pentru a elimina riscul aparitiei fibrilatiei artriale este esentiala adoptarea unui stil de viata sanatos. Eliminarea obiceiurilor nesanatoase, o dieta echilibrata, renuntarea la vicii si sportul practicat in mod regulat sunt de asemenea conditii importante pentru a preveni aparitia fibrilatiei atriale.

0 Shares
You May Also Like