Desi putini si-ar fi imaginat, constructiile pe structura metalica sunt printre cele mai sustenabile existente la acest moment. Aceasta in ciuda faptului ca nu folosesc in asamblare doar materiale „verzi”, asa cum le cunoastem noi din materialele despre ecologie si protectia mediului.
Sunt insa cateva motive intmeiate pentru care casele metalice sunt prietenoase cu mediul. Inainte de toate, trebuie spus ca otelul este un material suta la suta reciclabil. De asemenea, prelucrarea materiei prime in acest domeniu, in speta, minereul de fier, este un proces de maxima eficienta, iar lucrul cu ansamblurile metalice la locul constructiei este mai mult decat sigur.
Prin urmare, putem afirma ca otelul are un impact redus asupra mediului, atunci cand este folosit si reciclat asa cum trebuie, avand o rata redusa de produse reziduale. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea refolosirii produsele dezasamblate in alte structuri si tipuri de constructii metalice, data fiind rezistenta acestui material.
Astfel, nu de putine ori, structurile din otel sunt refolosite in constructia de fundatii sau de alte structuri, poate nu de aceasi rezistenta si durabilitate ca in cazul primei utilizari.
Otelul folosit in constructii este prelucrat direct din minereu de fier, una dintre cele mai bogate resurse. Acesta este si motivul pentru care otelul este un produs aproape suta la suta reciclabil, un procent insemnat din cantitatea totala folosita la nivel mondial provenind de fapt din materiale refolosite.
Este si unul dintre motivele pentru care, de-a lungul ultimilor ani, consumul de energie din industria producatoare de otel a scazut aproape la jumatate, desi cererea pentru acest produs a fost mereu in crestere. Ca efect, si emisia de dioxid de carbon in atmosfera, rezultata in urma acestui proces de fabricatie, s-a diminuat odata cu imbunatatirea tehnicilor de procesare.
In acelasi timp, unele produse secundare si materiale reziduale isi pot gasi utilizare in alte domenii, de la constructii la agricultura, zgura rezultata fiind folosita in turnarea si asfaltarea drumurilor, spre exemplu. Inclusiv apa folosita la productia de otel este reciclata si refolosita in diverse domenii.
Mai apoi, structurile din otel confera o manevrare sigura si asamblare usoara la locul constructiei. Reducerea timpilor de asamblare are, in final, un impact pozitiv asupra costurilor totale ale proiectului. Date fiind dimensiunile standardizate ale profilelor si structurilor metalice, proiectarea si productia acestora este mult mai exacta, reducand riscul de pierderi si de modificari la momentul montajului.
Iar cu un minim instructaj asupra manevrarii si asamblarii acestor profile, scade riscul accidentelor de munca si al costurilor imense de ordin uman si material cauzate de acestea.