Inainte de a finaliza o tranzactie imobiliara este indicat sa apelezi la un evaluator imobiliar, indiferent daca este vorba despre o vanzare, o cumparare sau o inchiriere. Sa faci asta de unul singur nu este reomandat, intrucat, in lipsa cunostintelor necesare nu vei reusi sa faci o evaluare corecta, ceea ce inseamna o ingreunare a procesului de vanzare cumparare sau de inchiriere.
Unul dintre motivele pentru care trebuie sa apelezi la astfel de servicii este faptul ca numai un evaluator imobiliar poate emite un raport complet si corect de evaluare, in urma folosirii unor metode si algoritmi specifici. De asemenea, latura juridica este parte importanta din cadrul unui raport de evaluare.
Astfel, proprietarul este obligat sa prezinte actele de proprietate in original, documentatia cadastrala, cartea tehnica a constructiei si certificatul energetic atunci cand vinde un bun. Toate acestea cad in responsabilitatea evaluatorului imobiliar.
Exista aspecte care pot schimba pretul final, precum aspectul imobilului. Sunt anumite investitii minore cum ar fi izolarea termica care se dovedeste a juca un rol important in stabilirea unui pret mai favorabil.
Cele mai comune situatii in care se impune nevoia unui evaluator imobiliar
Este esential sa cunosti valoarea reala a unui bun imobil, indiferent ca este vorba despre o garsoniera, un apartament, o casa cu teren, o vila sau o cladire comerciala. Aceasta poate sa creasca sau sa scada, in functie de factorii economici existenti la acel moment dat. Iar pentru a obtine un rezultat corect, in urma unor calcule si verificari concrete, sunt necesare serviciile unui evaluator imobiliar, rezultat ce va putea fi de folos in cadrul unei serii de operatiuni viitoare.
Astfel, evaluarile sunt solicitate de regula atunci cand se vinde sau se transfera o proprietate, atunci cand bancile acorda imprumuturi si beneficiarul garanteaza cu imobilul sau in cazul inventarierilor, despagubirilor, partajului stabilit la divort. Situatiile sunt numeroase, fiind practic aproape imposibil de enumerat in totalitatea lor.
Costurile evaluarilor imobiliare sunt dictate de diversi factori. Astfel, tipul bunului imobiliar, scopul pentru care se solicita aceasta analiza, complexitatea analizei, termenul de realizare al acesteia sunt numai cateva dintre aspectele care influenteza pretul unei asemenea evaluari.
Asa cum este de asteptat, preturile sunt mici in cazul evaluarii unui apartament de dimensiuni reduse si creste pe masura ce spatiul de evaluat devine mai mare. Astfel, in cazul unei case sau vile cu teren, evaluatorul imobiliar isi va aloca o perioada mai lunga de timp pentru intocmirea raportului de evaluare.
Cat priveste etapele de parcurs pentru finalizarea acestui demers evaluarea incepe cu prezentarea ofertei de catre expertul imobiliar clientului in cauza. Asta se intampla dupa o prima vizualizare a imobililui respectiv. Daca cele 2 parti ajung la un numitor comun se va incheia un contract de evaluare. Acesta este momentul in care clientul inmaneaza evaluatorului intreaga documentatie corespunzatoare bunului imobil.
Ulterior, expertul imobiliar examineaza imobilul, atat in interior cat si la exterior si trece in revista aspectele esentiale ce vor deservi la raportul pe care il va intocmi.
Fiind la curent cu evolutia pietei si bazandu-se pe o serie de calcule si tehnici de evaluare, expertul va realiza raportul pe care il va prezenta clientului.
Pentru ca evaluarea imobiliara sa fie una executata ca la carte este indicat ca aceasta operatiune sa fie executata de un evaluator imobiliar membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), care stapaneste acest domeniu, detine pregatirea si experienta necesara, cunoaste evolutia pietei, nu este de partea cuiva, cu interese, ci cauta in permanenta sa se perfectioneze si sa fie corect. Asa arata descrierea unui evaluator imobiliar din cadrul Evaluari24.ro.