Curiozitati despre cozonac

Curiozitati despre cozonac

0 Shares
0
0
0

Dupa cum bine stim cu totii, noua romanilor, cu ocazia sarbatorilor crestine, ne place sa avem mesele incarcate de bunatati, iar cozonacul nu lipseste.

Exista inca o multime de gospodine care de sarbatori aleg sa faca acasa cozonac, in propriul cuptor, in timp ce alte femei aleg sa cumpere cozonac Royal cu caramel, de la Boromir.

Foarte multe femei nu au timpul necesar la dispozitie pentru a face cozonac, acestea avand programul foarte aglomerat datorita locului de munca, dar cu toate acestea opteaza pentru cel mai bun cozonac de la Boromir.

De ce cozonac Royal de la Boromir? Pentru ca discutam despre un producator care foloseste doar ingrediente de cea mai buna calitate pentru producerea celor mai bune produse de patiserie.

Cat despre cozonaci la modul general, exista o multime de lucruri interesante pe care unii oameni nu le cunosc, iar in randurile care urmeaza, au posibilitatea de a le afla. Cititi pana la final, pentru a descoperi informatii super interesante despre cozonaci.

1. Noua romanilor, ne place sa numim cozonacul drept prajitura sau desertul traditional romanesc, insa trebuie sa recunoastem ca in egala masura, acesta este si un desert traditional bulgaresc. Vecinii de la Sud de Dunare, numesc cozonacul drept “kozunak”.

Chiar si italienii au adoptat cozonacul, pe care l-au inclus in patiseria italiana sub denumirea de “panettone”. La urma insa, mai putin conteaza denumirea, pentru ca gustul este cel mai important, iar cozonacul este cu adevarat delicios, in special cozonacul de la Boromir.

2. S-au descoperit forme de aluat de cozonac printre ramasitele unor comunitati neolitice. Acestea mai exact, erau doar niste graunte sfaramate, care au fost inmuiate si coapte pe o piatra calda.

3. Conform descoperirilor arheologice, in Egipt au fost descoperite ruinele primelor cuptoare pentru copt, dar si unele desene care au o vechime de cel putin 4000 de ani. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, nici mai mult si nici mai putin, decat ca egiptenii stiau sa faca paine dospita de mai multe feluri.

Pentru a obtine produse mai bune, acestia indulceau painea cu miere, si o mancau la desert, in timp ce beau bere. Deci, dupa cum se poate vedea, painea si cozonacul nu sunt atat de recent aparute precum am crede, ci dateaza inca din antichitate.

4. Grecii antici faceau si mancau cozonac la randul lor, iar cozonacul acestora era cunoscut sub denumirea de “plakuos”. Grecilor le facea placere sa faca aceste delicatese cu nuca si cu stafide. Se spune ca acestia au mai facut si o alta varianta mai grea si mai plata, care purta denumirea de satura.

5. Romanii au ramas in istorie datorita vitejiei lor si datorita luptelor pe care le-au castigat in acele vremuri. Putini sunt cei care stiu insa ca, acestia au adoptat rapid drojdia de la egipteni, si ca au inceput sa faca paine dospita si cozonaci cu fructe uscate.

Primele doua tipuri de cozonaci facute de catre romani le erau oferite drept ofranda zeilor, iar acestea erau cunoscute sub denumirile de “libum” si “placenta”. Libum era un cozonac mic, in timp ce placenta era un cozonac cu branza, cu alune si cu stafide si era servit impreuna cu vin dulce.

6. In Evul Mediu, brutarii europeni au inceput sa faca diferiti cozonaci, cu fructe uscate. In Marea Britanie a aparut prima reteta de cozonac in anul 1718, care recomanda ca toti cozonacii sa aiba forma lunga si subtire.

Cozonacii au fost adoptati si de francezi. Acestia au introdus in meniu felul 3 de mancare (desertul), iar acesta in majoritatea cazurilor era reprezentat de cozonaci.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre cozonaci.

0 Shares
You May Also Like