10% dintre romani sufera de fobii, care este o tulburare care poate deveni invaziva si invalidanta. Fobia se deosebeste de frica prin natura sa disproportionata si irationala: in timp ce o persoana care se teme de o situatie poate justifica cu usurinta aceasta frica sau nu-i mai este frica atunci cand pericolul dispare, persoana fobica simte o anxietate incontrolabila in continuare.
Simptomele simtite sunt apropiate de simptomele fizice ale unui atac de anxietate: atac de panica, palpitatii, anxietate, contractii musculare, tremurat, paralizie etc Persoanele fobice sunt constiente de natura irationala a fricii lor, dar nu o pot depasi.
- Claustrofobie
Claustrofobia se refera la frica de spatii inchise si este una dintre cele mai frecvente fobii in randul populatiei. Consta in anxietatea de a te gasi blocat intr-un loc inchis (lift, camera, metrou, tren etc.) si se declanseaza in general in timpul unei situatii in care individul se simte in pericol, prins.
- Agorafobie
Agorafobia este negativul claustrofobiei. In timp ce claustrofobia este teama de a sta intr-un loc inchis, agorafobia se refera la teama de a fi in spatii deschise, cum ar fi locurile publice, si de a nu putea evada sau de a fi salvat. De-a lungul vietii, aceasta fobie poate sfecta pana la 7% din populatie!
- Fobie sociala
Persoanele care sufera de fobie sociala au o teama excesiva de a vorbi in public sau chiar de a intalni alte persoane, generand astfel o stare de anxietate sociala.
- Hemofobie
Hemofobia este frica excesiva resimtita la vederea sangelui si a ranilor. Aceasta fobie poate provoca lesin si poate aparea in situatii precum analizele de sange.
- Ipohondrie
Una dintre cele mai cunoscute fobii – ipohondria, se refera la teama intensa de a fi bolnav si de a suferi de o afectiune grava. Aceasta fobie poate genera temeri si tulburari de anxietate de indata ce ipohondriacul simte cea mai mica durere, pe care o interpreteaza ca semn a unei infectii sau a unei tumori in curs de dezvoltare
- Zoofobie
Zoofobia vizeaza fobiile concentrate asupra anumitor animale, de obicei mici: frica de paianjeni (arahnofobia), serpi, gandaci, dar si caini (cinofobie) sau pisici (ailurofobie).
- Acrofobie
Acrofobilor le este frica de altitudine, indiferent daca locul este sigur sau nu! Aceasta este ceea ce diferentiaza acrofobia de vertij, deoarece vertijul se refera la o situatie in care suntem aproape de vid – deci in care percepem pericolul.
Cum sa tratezi fobiile?
Tratamentul fobiilor este cu atat mai important cu cat, daca nu sunt tratate, acestea pot genera tulburari psihice semnificative precum OCD (tulburare obsesiv-compulsiva), anxietate generalizata, depresie etc.
Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala (CBT), poate trata si vindeca in mod eficient fobiile. Apeland la un terapeut cu experiența din Cluj, vei putea invata sa anticipezi mai bine situatiile riscante, dar si sa iti gestionezi mai bine reactiile comportamentale la aceste situatii si sa reduci anxietatea resimtita. Prin diferite exercitii si tehnici, terapeutul te va ajuta sa-ti depasesti fobia.
Pe parcursul terapiei, persoana fobica va dobandi autocontrol, si treptat va putea trece de la fobia descrisa mai sus la frica simpla, iar apoi la toleranta in fata obiectului anxietatii, care va atenua si vindeca tulburarile mentale si simptomele asociate.