Exista mai multe produse pentru conservarea vinului utilizate de producatori, astfel incat acesta sa isi pastreze proprietatile pentru cat mai mult timp. In functie de caracterisiticile lor, aceste produse sunt utilizate in diverse stadii ale vinului.
Bentonita
Bentonita reprezinta o substanta cu baza naturala si apartine argilelor. Scopul sau este acela de a limpezi vinul si este totodata si cel mai bun remediu impotriva casarii sale. Bentonita poate fi aplicata abia dupa ce vinul s-a oprit din fermentat si dupa ce acesta a fost tratat cu sulf. Bentonita trebuie sa fie aplicata respectand o schema specifica pentru ca rezultatele sa fie cele dorite. Se vor amesteca, pentru inceput, 80 de grame de bentonita cu 200 ml de apa. Acest amestec trebuie sa fie ulterior diluat utilizand 300 ml de apa calda. Rezultatul obtinut trebuie fiert timp de patru minute. Dupa ce amestecul este gata, el trebuie sa stea timp de 24 de ore. Ulterior se va turna acest amestec in 100 l de vin. Noua compozitie trebuie sa fie agitata bine o data la doua ore. Se asteapta decantarea iar vinul curat poate fi obtinut dupa 10 zile.
Dioxidul de sulf
Acest produs are rol conservant universal pentru alimente si contine sulf in procent de maxim 6%. Un alt avantaj major este faptul ca are proprietati antiseptice. Produsul are rolul de a opri dezvoltarea microorganismelor existente in vin si responsabile de transformarea sa in otet. Este stabilizat astfel vinul si protejat de diferentele de temperautra.
Dioxidul poate sa fie pus in vin in mai multe etape din timpul procesului de vinifacite. Se foloseste de cele mai multe ori in momentul in care strugurii se afla inca in vasul lor, astfel incat fermentatia sa fie cat mai bine controlata. De asemenea, produsul poate sa fie aplicat si dupa fermentatie cu scopul de a opri o eventuala a doua fermentatie. In momentul imbutelierii acest produs este aplicat cu scopul de a stabiliza vinul.
Drojdii
Drojdia are rolul de a ajuta vinul nou sa inceapa fermentarea. Se aplica in general o cantitate de 20 de grame de drojdie la 100 de litri de vin. In ceea ce priveste modul de aplicare, produsul trebuie sa fie dizolvat in 10 parti de apa, sau la 35 – 40 de grade si trebuie lasata pentru 15 minute. Ulterior poate fi pusa in must in timp ce se amesteca permanent. Pentru a grabi procesul de fermentare se poate utiliza si un produs cu rol de activator pentru fermentare, dar doar dupa adaugarea drojdiei si dupa ce vinul a inceput sa fermenteze.
Fitilele de sulf
Acest produs se utilizeaza de cele mai multe ori cu scopul de a steriliza butoaiele de vin. Acestea sunt arse si dezinfectate si cu ajutorul unui pachet de fitile, astfel pot fi curatate suprafete de pana la 100 de litri. In urma aplicarii nu raman reziduuri pe butoi.
Acestea sunt cele mai comune substante si produse pentru conservarea vinului. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cu atentie instructiunile producatorului si vei reusi cu siguranta sa obtii rezultatele dorite.