Care sunt avantajele plasticului biodegradabil?

Care sunt avantajele plasticului biodegradabil?

0 Shares
0
0
0

Plasticul este utilizat pe scara larga si foarte reciclabil. Multe forme de plastic, iar pentru a enumera cateva amintim sticlele de apa, pungi de cumparaturi si containere alimentare, printre altele – sunt potrivite pentru reciclare.

Reciclarea materialelor plastice ajuta la pastrarea produselor de unica folosinta din depozitele de deseuri, unde ar fi nevoie de sute de ani pentru a se descompune in mod natural.

Cu toate acestea, in comparatie cu diferite alte materiale cum ar fi sticla si metalul, materialele plastice reciclate nu sunt in masura sa serveasca in mod continuu acelasi scop dupa reciclare.

Impact asupra mediului

Fiecare bucata de plastic reciclat reprezinta o potentiala amenintare pentru mediu. Procesul de topire si reciclare a plasticului produce COV, sau compusi organici volatili, fumuri care pot dauna vietii plantelor si animalelor in apropierea amplasamentului industrial.

Caldura necesara pentru topirea plasticului genereaza de asemenea emisii de carbon, care contribuie la incalzirea globala. Muncitorii care isi desfasoara activitatea in centrul de reciclare si care descopera plasticul nerecizabil, care include bucati care contin deseuri alimentare sau resturi, il pot arunca in mod necorespunzator.

Deoarece plasticul nu este clasificat ca material periculos, reciclarea sa nu intra sub reglementarea internationala, complicand astfel eforturile de rezolvare a acestei probleme.

Probleme de sanatate

Aceleasi COV-uri care determina reciclarea plasticului sa dauneze mediului pot prezenta si amenintari pentru sanatatea persoanelor care vin in contact cu materialele plastice reciclate. Rasina care se gaseste in plastic, provine din petrol, si se poate scurge din alimentele depozitate in containere din plastic reciclat.

Cantitatea de substante chimice consumate de utilizatori poate creste in functie de tipul de plastic si alti factori precum temperatura si varsta plasticului.

Din cauza potentialelor amenintari pentru sanatate ale tipurilor de materiale plastice reciclate, reciclarea plastica este de fapt o scadere. Aceasta inseamna ca plasticul, in loc sa devina un alt recipient nou, devine in schimb un produs diferit, mai putin util.

De exemplu, o sticla de apa de plastic poate fi reciclata pentru a deveni gazon artificial sau mobilier din plastic. Utilizarea limitata a plasticului reciclat ii ofera acestuia un dezavantaj in comparatie cu materialele plastice noi si alte materiale reciclate.

Dupa cum se poate vedea, utilizarea materialelor plastice traditionale, nu reprezinta tocmai cea mai buna solutie, mai ales atunci cand discutam despre reciclarea plasticului sau despre descompunerea acestuia. Din acest motiv, oamenii au inceput sa caute tot felul de alternative pentru a renunta pe cat se poate la utilizarea materialelor plastice traditionale.

Astfel, au inceput sa fie utilizate materialele plastice biodegradabile care ar putea fi de mare folos la rezolvarea problemelor pe care le prezinta deseurile de plastic, intrucat multe tipuri pot fi adaugate la gramezi de compost, pastrandu-le in afara depozitelor de gunoi.

Tipuri de plastic biodegradabil

Un plastic biodegradabil este poli (beta-hidroxibutirat-co-hidroxvalerat), sau PHBV. In conditii potrivite, bacteriile pot degrada aceasta forma de poliester in dioxid de carbon si apa in cel putin sase luni.

Acidul polilactic sau PLA, este obtinut din amidon si se poate biodegrada in anumite conditii. O alta alternativa promitatoare este acidul polihidroxialcanic, sau PHA, care poate fi complet compostat.

Cerere redusa pentru combustibili fosili

Majoritatea polimerilor sintetici sunt obtinuti din derivati de petrol, astfel incat acestea cresc consumul de combustibil fosil. Materialele plastice precum PLA, PHBV si PHA sunt fabricate din biomasa, astfel incat pot reduce cererea de petrol brut si alti combustibili fosili.

Mai mult, in multe cazuri, emisiile de gaze cu efect de sera din ciclul de viata asociate cu materialele plastice biodegradabile pot fi mai mici decat cele asociate cu materialele plastice traditionale.

Volumul redus al deseurilor municipale

Plasticul biodegradabil are potentialul de a reduce semnificativ volumul deseurilor municipale generate in SUA si in intreaga lume. Intrucat poate fi compostat, plasticul biodegradabil ar putea fi colectat impreuna cu resturi de alimente sau deseuri de curte si deviat catre gramezi de compost.

Compusul rezultat poate fi utilizat ca ingrasamant de gradina sau agricol. Materialele plastice conventionale pot dura secole pentru a se descompune si sunt adesea dificil de reciclat, in timp ce materialele plastice biodegradabile pot fi defalcate rapid in modificari utile ale solului.

Consideratii

Materialele plastice din care se pot confectiona pungi biodegradabile tip maieu, se descompun rapid in conditii potrivite, ca si conditiile gasite intr-o gramada de compost.

Mediul de depozitare a depozitelor este sarac in oxigen si umiditate si descurajeaza degradarea, astfel incat, daca se adauga bioplastice la depozitele de deseuri, acestea pot ramane intacte si nu se pot descompune.

 De asemenea, sunt dificil de reciclat si, prin urmare, trebuie mentinute separat de alte materiale reciclabile. Pentru ca plasticul biodegradabil sa fie benefic, acesta trebuie compostat, nu aruncat.

Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti in legatura cu materialele plastice traditionale, care dupa cum se poate vedea, au multe dezavantaje, dar si in legatura cu solutiile mult mai eficiente, reprezentate de materialele plastice biodegradabile.

0 Shares
You May Also Like