Becurile LED afecteaza ochii?

0 Shares
0
0
0

Becurile-LED-afecteaza-ochiiFolosirea luminii produse de catre anumite becuri led a fost considerata o alternativa foarte eficienta pentru inlocuirea becurilor traditionale deoarece acestea pot avea o durata de functionare pana la 10 ani si utilizeaza pana la 86% mai putina energie.

De asemenea, becurile LED sunt deja utilizata pe o scara foarte larfa de la telefoane mobile pana la monitoare de calculator si televizoare, iar acum au inceput sa fie utilizate si ca inlocuitor pentru iluminatul traditional al incaperilor.

Chiar daca pretul unui bec LED este mult mai ridicat decat cel al unui bec incandescent, specialistii sustin ca banii utilizatorilor se amortizeaza cu trecerea timpului deoarece led-urile consuma mult mai mutin curent electric.

O directiva a Uniunii Europene a anuntat deja eliminarea becurilor incandescente incepand cu anul 2007. Asadar becul incandescent de 100W nu a mai fost produs si vandut pe piata europeana incepand cu anul 2009, iar celelalte modele de becuri cu putere mai mica, vor continua sa fie eliminate treptat. Aceasta interdictie vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon atmosfera.

Chiar daca sunt foarte bune atat pentru planeta cat si pentru economisirea banilor, pot afecta ochii? Acest lucru a fost deja aflat de catre un cercetator spaniol de la Universitatea din Madrid. Ea a descoperit ca lumina emisa de un bec LED ar putea crea daune ireparabile retinei ochiului si pot afecta ochii.

Aceasta a explicat, de asemenea ca lumina LED-urilor sau a oricarei diode emitatoare de fasciculi de lumina, este emisa pe unde scurte, dar cu mare energie, in nuante de albastru si violet spre sfarsitul spectrului luminii vizibile.

Din punct de vedere bilogic, retina este compusa dintr-un tesut foarte sensibil la lumina, acesta fiind responsabil atat pentru detectarea luminii, cat si pentru permiterea vederii. In cazul in care va expuneti mult prea mult la aceasta lumina foarte puternica, puteti sa aveti probleme cu globul ocular deoarece lumina unei diode poate deteriora retina unei persoane.

Globul ocular nu este conceput sa fie expus direct la lumina, ci acestia sunt proiectati pentru a detecta fasciculi luminosi. De asemenea, un studiu arata ca oamenii isi tin ochii deschisi aproximativ 6000 de ore pe an, iar mai mult de jumatate din acest interval este alocat luminii artificiale.

Un alt studiu destul de complicat si facut public in anul 2012 arata faptul ca radiatiile produse de becurile LED pot provoca daune asupra celulelor epiteliale umane si a pigmentului retinei. De cand becurile LED au incepur sa fie utilizate, foarte multi experi au cerut ca acestea sa fie fie fabricate in filtre.

Acest tip de fabricare reprezinta reducerea luminii albastre care este orbitoare. De asemenea, au fost invocate numeroase masuri pentru securitatea sanatatii utilizatorilor de becuri LED. Cu trecerea timpului, si becurile economice care emit lumina compacta si fluorescenta au fost foarte criticate din cauza radiatiilor ultraviolete care sunt emise, dar si pentru nivelul destul de ridicat de mercur care se afla in interior becului.

Daca utilizati un bec LED, cel mai indicat ar fi sa nu il priviti direct un timp indelungat deoarece acest lucru va poate afecta foarte grav ochii.

0 Shares
You May Also Like