5 lucruri pe care sa le iei in considerare inainte de a cumpara un bec economic

5 lucruri pe care sa le iei in considerare inainte de a cumpara un bec economic

0 Shares
0
0
0

Pe masura ce becurile tale incandescente se ard, este o buna idee sa reconsideri sau sa iei in considerare, cumpararea de becuri cu tehnologie led. Daca vrei becuri economice de cea mai buna calitate, intra pe Lanterne.ro!

Led-urile au o durata de viata mult mai mare ca a becurilor normale (unele de aproape 20 de ani!) si sunt foarte eficiente din punct de vedere al raportului calitate-pret. Acum este intr-adevar timpul corect, sa treceti la led-uri.

Acesti bulbi (becuri) au facut avansuri tehnologice semnificative in ultimii ani, ajungand in momentul de fata sa livreze acea lumina calda a becurilor normale (cu care eram obisnuiti), la preturi mai mici si cu o eficienta mult mai buna, din punct de vedere energetic.

Deoarece exista foarte multe variatii ale becurilor cu led, alegerea unui bec cu led este in intregime diferita fata de alegerea unui bec normal, incandescent. Inainte de a te indrepta spre magazinul de unde doresti sa faci achizitia, gandeste-te foarte bine ce fel de bec iti trebuie, pentru a stii ce fel de LED sa alegi.

Lumeni, nu watti.

Uita tot ceea ce stiai despre becurile incandescente – wattii nu mai sunt buni aici.

Atunci cand vrei sa cumperi becuri cu led, probabil esti obisnuit sa te uiti dupa watti, ce pot indica cat de luminos va fi becul respectiv, cumparat de tine. Luminozitatea led-urilor totusi, se determina intr-un mod diferit. Intr-un mod contrar opiniei comune, numarul de watti nu este un indicator al puterii de iluminare finale, ci doar o masuratoare a cat de multa energie consuma device-ul, de fapt.

Pentru becurile incadescente, exista o corelare acceptata intre wattii consumati si luminozitate, dar pentru becurile cu LED, wattii nu pot prezice foarte bine, cat de luminos va fi becul respectiv (pana la urma ideea este ca acestea consuma mult mai putina energie electrica).

De exemplu, un bec cu led comparabil ca si putere de luminozitate cu un bec incandescent normal de 60W, are doar 8 sau 12 watti. Nu te obosi sa faci calculele – nu exista o modalitate uniforma de a converti wattii becurilor incandescente, in watti pentru LED. In loc de asta, se foloseste o alta forma de masuratoare: cea in lumeni.

Masuratoarea in lumeni (lm) este de fapt masuratoarea reala si corecta a luminozitatii de care este capabil un bulb luminos (bec) si este numarul dupa care ar trebui sa te uiti, atunci cand cumperi un bec LED.

Ca sa-ti faci o idee, un bec cu LED echivalent al unuia incandescent de 60w, are o putere de iluminare de 800 de lumeni dar consuma doar 12 watti, unul de 75w = 1100 lumeni dar consuma doar 13watti, iar unul de 100w=1600 lumeni, cu un consum de maxim 20 de watti s.a.m.d.

Asa cum poti observa din exemplele de mai sus, un bec incandescent, poate consuma mult mai multi (de pana la 5 ori mai mult) watti, decat un bec cu LED, livrand acelasi numar de lumeni.

0 Shares
You May Also Like