Lanternele profesionale – lanternele care nu stiam ca ni le dorim

Lanternele profesionale – lanternele care nu stiam ca ni le dorim

0 Shares
0
0
0

Omniprezenta lanterna este o parte a lumii moderne la care putini stau sa se gandesca peindelete. Cu exceptia anumite profesii, cum ar fi cea de politist, militar, sau anumite meserii, cei mai multi dintre noi se gandesc la lanterne  atunci cand se apropie o furtuna si isi dau seama ca bateriile nu functioneaza.

Faptul ca exista atat de multe configuratii, si utilizări, face din acest instrument comun o alegere excelenta drept cadou. Cu ajutorul unor cunostinte solide in domeniu,  puteti alege lanterna potrivita pentru oricine,  oferindu-le un cadou perfect, unul  care nu stiau ca si l-au dorit.

Dar, inainte de toate sa discutem despre unii termeni de baza, utilizati pentru a descrie performanta unei lanterne. Primul este puterea unei lumanari. Acest lucru este exact ceea ce pare a fi: de cate lumanari este nevoie pentru a emita o lumina la fel de stralucitoare ca lumina emisa de alte surse?

Din pacate, e un numar destul de subiectiv si nu exista aproape nici o modalitate de a testa sau a ne demonstra asteptarile. Cea  mai precisa metoda de masurare este in lumeni. Desi exista teste cuantificabile pentru a determina valorile de flux luminos, pot exista mici (in unele cazuri, mari) variatiuni la lumini cu valori aparent egale de lumeni.

Lanterna care ati cumparat-o la” bani marunti” de la magazinul din colt, pe care scrie “iesire de 15 lumeni”, nu va beneficia de  aceleasi performante  ca si o lanterna asemanatoare, Fenix TK35 U2.

In plus, la fel cum nu cumparati o masina bazandu-va exclusiv pe caii putere, ar trebui sa nu cumparati nici o lanterna luand in considerare, exclusive, lumenii. Probabil veti  dori sa luati in considerare si caracteristici cum ar fi modul in care se aprinde, unde sunt situate butoanele, cate variante de iesire au, sau materialele utilizate la fabricarea lor.

Acest lucru devine deosebit de important, daca comparati, de exemplu, o lanterna de specialitate cu singura ieșire de 400 de lumeni,cu una  mai versatila cu iesire variabila,cu valori cuprinse intr-un interval de 15-350 lumeni. Pentru o anumita persoana, faptul ca are mai multe caracteristici si mai putini lumeni, ar putea fi cea mai buna optiune. Caracteristicile speciale, ale unei lantern, ar putea include mai multe iesiri (diferite ca si culoare), clipsuri, rezistenta la apa, sau filtre incorporate.

Doua tipuri de iesiri sunt utile  unui utilizator de telescop, in momentul instalarii acestuia,  cand are nevoie de o lumina alba stralucitoare, sau pentru a pastra vizibilitatea pe timp de noapte, atunci cand trebuie sa caute vreun filtru sau vreo lentil, cu ajutorul unei lumini rosii cu intenstate scazuta.

Clipsurile sunt utile unui drumet, excursionist sau un comerciant care le pot folosul pentru a-si atasa lanterna la palarie, haina, pentru utilizare hands-free. In cele din urma, exista lanterne speciale, profesionale, pentru scufundari la mare adancime, cu filtre pentru o vizibilitate mai buna in apa de diferite de culori.

O deosebita importanta, in cazul lanternelor profesionale o au si materialele si modul in care sunt construite. Multi spun ca o carcasa de aluminiu anodizat este cea mai buna; e usoara, robusta,si extrem de durabila, si in multe cazuri, au dreptate. Dar pentru altii o lanterna de metal s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere.

Carcasele de nitrolon sau policarbonat au multe avantaje, care s-ar putea sa nu para atat de evidente. Aceste materiale sunt rezistente la coroziune, temperaturi si sunt non-conductoare. Rezistenta la schimbarile de temperatura face ca lanterna sa ramana la o temperatura confortabila, si pe vreme rece, spre deosebire de aluminiu. Un electrician sau instalator prefera lanterne non-conductoare.

Probabil veti auzi de asemenea, o mulțime de lucruri si despre lanterne LED/ lantene incandescente. Lanternele LED (Light Emitting Diode), au devenit punctul central al multor producatori in ultimii ani, deoarece nu exista nici un filament, ca intr-un bec obisnuit, iar astfel LED-ul va dura mult mai mult. LED-urile sunt mai mici si mai usoare,iar datorita prigreselor tehnologice,sunt capabile sa produca lumini foarte stralucitoare, lucru nemaiintalnit  in urma cu doar cativa ani,consumand maul mai putina energie.

Dar exista si unele dezavantaje, cel mai important fiind culoarea luminii. Multe dintre lanternele profesionale utilizate in scufundari, inca folosesc becurile incandescente din cauza puritatii luminii si capacitatea sa de a vedea chiar prin apa intunecata si tulbure.

In afara de lumini si lumeni, trebuie sa cunoasteti si scopul pentru care persoana va utiliza lanterna. Unii oameni se bazeaza pe lanterna lor la fel cum noi ne bazam pe smartphone-urile noastre. Ei au nevoie de o lanterna de incredere, care poate face fata “abuzurilor” de zi cu zi, o lanterna care se potriveste cerintelor de la locul lor de munca.

Utilizatorii obisnuiti s-ar putea sa nu aiba nevoie chiar de instrumente de iluminat hard-core, doar de o lanterna atunci cand plimb cainele, duce gunoiul, sau pentru treburile de peste week-end. Pentru aceste persoane, fiabilitatea si usurinta in utilizare ar putea fi  caracteristicile cele mai importante.

Sunt sute de modele pe piata pentru fiecare. Iar acum, ca va ganditi la lanterne intr-o alta maniera, luati in considerare persoanele pentru care vreti sa achizitionati cadoul, urmati acest link http://www.econvenabil.ro/lanterne-profesionale-834 si incepeti explorarea lumii fascinante a iluminarii portabile.

0 Shares
You May Also Like