Rafturile metalice ajustabile sunt porbabil un mod de utilizare al unui raft mult mai flexibil, astfel incat sa poata sustine obiecte cu o valoare ridicata pentru a fi depozitate, pentru a fi vazute sau pentru a fi cumparatie.
Precum rafturile fixel, placile pozitionate orizontal ale cele flexibile sunt fabricate din materiale destul de puternice precum lemnul sau otelul. Insa, cateodata se poate utiliza sticla mai dura sau oricare alte materiale ce prezinta duritate ridicata.
Acestea sunt pozitionate pe verticala, iar aceasta pozitionare poate varia de la un model la altul prin utilizarea despartitoarelor, dar si a bracket-urilor de suport care pot fi fixate in functie de marimi. Asadar, cateodata unele rafturi metalica ajustabile sunt chiar preferate in locul celor clasice.
Spre exemplu, o piesa de mobilier precum ar fi o biblioteca sau un dulap prezinta elemente verticale care ar putea fi “sapate” in material pentru permiterea suportilor din plastic, metal sau alt material sa fie inserati in mod corespunzator, raftul fiind pozitionat pe acesti supori la final.
Alta abordare ar putea fi cea a utilizarii canelurilor la capatul montajului in care raftulrile sau chiar si un simplu raft ar putea fi inserate. Sistemul unui raft ajustabil are capacitatea de a fi fixat pe anumite suprafete, free standing.
Rafturile fixate de pereti prezinta benzi metalice atasate de perete prin suruburi. Aceste benzi sunt, de fapt, cele care sustin greutatea raftului deoarece prezinta sloturi, dar si bracketi ce s-ar putea potrivi in mod corespunzator pentru a sustine o astfel de piesa de mobilier.
Rafturile free standing sunt construite de cele mai multe ori din metal sau otel, desi avem posibilitatea de a intalni numeroase modele fabricate din lemn.
Frame-urile metalice ar putea fi indoite extrem de usor la anumite unghiuri, cum ar fi sectiunile in forma literei L. De asemenea, se poate utiliza si sectiunea C in cazul in care raftul sustine greutati destul de mari.
Aceste tipuri de sectiuni sunt perforate cu numeroase gauri circulare sau diferite sloturi alungite pentru permiterea rafturilor sa fie montate direct ori sa fie fixate cu ajutorul suruburilor. Rafturile care prezinta cel mai durabil sistem sunt cele de tip pallet racking.
Aceste tipuri de rafturi prezinta si o istorie frumoasa despre perioada de dupa cel De-al doilea razboi mondial si incercarile oamenilor pentru a gasi alternative mult mai flexibile pentru rafturile fabricate din lemn, pentru depozitarea produselor consumabile cum ar fi hartia.
Asadar, intr-un sector al Londrei, inginerul Demetrius Como a invetat primul sistem de rafturi de otel in unghi ce prezentau fanta. Acestea au purtat numele de Dexion, iar productia acestora a inceput in anul 1947, intr-o perioada destul de grea pentru omenire.
Acest sistem a venit extrem de popular mai ales la nivel international. Era utilizat, cu precadere pentru usul domestic, spatii comerciale, depozite, sau chiar alte scopuri.
In zilele de astazi compania Dexion, precum si alte firme de rafturi sunt detinute, insa, puse in vanzare de catre Grupul de Constructii Norvegian. Stilul Dexion a fost foarte copiat la scara larga de catre producatorii internationali.