Grossmünster

Grossmünster

0 Shares
0
0
0

Situata in Zurich, Grossmünster este cea mai mare catedrala din cel mai populat oras elvetian. Localizata in partea veche a orasului, biserica protestanta evanghelica Grossmünster este una dintre cele trei catedrale principale din Zurich, alaturi de Fraumünster și St. Peterskirche. Chiar si astazi, catedrala Grossmünster este considerata un simbol al Reformei protestante.

Situata in apropierea raului Limmat, catedrala se afla pe locul unei biserici mai vechi din secolul al IX-lea. Legenda spune ca Grossmünster a fost construita din ordinul Imparatului Carol, cand, calul acestuia sa oprit in locoul unde erau ingropati trei martiri crestini.
Conform textelor crestine traditionale, aceste fapte sunt reale: in secolul al III-lea cei trei martiri au fost torturati sa renunte la credinta lor fata de Hristos. Desi au fost scufundati in ulei fierbine si au fost fortati sa bea plumb topit, cei trei nu au renuntat la Hrisos. Cei trei martiri au fost Felix, Regula si Exuperantius.

Constructia catedralei Grossmünster  a inceput in anul 1090 si a fost finalizata in anul 1230. Aceasta a fost dedicata celor trei martiri care si-au aparat credinta cu propria viata si care sunt acum pretuiti ca patroni ai Zurich-ului. Relicvele martirilor sunt impartite intre cele trei biserici din orasul elvetian, transformandu-le in importante locuri de cult in zona.

De-a lungul secolelor, Catedrala Mare din Zurich a fost supusa continuu reconstructiei si restaurarii iar cele doua turnuri gemene au fost construite deabea in secolul al XVIII-lea. De la constructia sa, Grossmünster  a functionat ca o biserica, dar in timp a inceput sa concureze constant in importanta cu Fraumünster.
Un moment important din punct de vedere istoric este Reforma Elvetiana-germana. In 1520 Huldrych Zwingli – un contemporan al lui Luther si unul dintre marii lideri ai Reformei, pronunta discursurile sale pasionatilor la Grossmünster. Dovada acestui lucru sunt basoreliefurile de bronz de pe usa de intrare a catedralei.

In anul 1763 un incendiu urias a distrus acoperisul si turnurile catedralei. In urma acestui dezastru, catedrala a fost restaurata in stil gotic, stil ce este prezent si astazi. Decorarea interiorului a fost schimbata in secolul al XIX si XX-lea. Mobilierul a fost in intregime in ton cu atitudinile si ideile lui Zwingli – ornamente simple si de lux.

Decoratiunile artistice din Grossmünster sunt relativ noi si sunt opera lui Augusto Giacometti din 1932, cu toate acestea, aici pot fi vazute multe picturi murale vechi, reprezentand batalia de la Charlemagne, si unele fresce incantatoare. Usile de bronz bogat ornamentate sunt lucrari ale mesterului Otto Münch si au fost adaugate in 1935 si 1950.

Astazi, cladirea adaposteste Facultatea de Teologie de la Universitatea din Zurich. Cele doua turnuri ale Grossmünster sunt considerate un simbol al intregului Zurich. Unul dintre turnuri este deschis in mod liber pentru turisti, inaltimea acestuia fiind de 200 de metri iar terasa sa ofera o vedere spectaculoasa asupra intregului oras.

0 Shares