Toxina botulinica in medecina estetica

Toxina botulinica in medecina estetica

0 Shares
0
0
0

Printre cele mai utilizate medicamente in domeniul chirurgiei estetice este cu siguranta Botox, care se bazeaza pe asa-numitul tip de toxina botulinica purificata. Prin injectarea acestei substante se estompeaza si se elimina ridurile de la ochi, ridurile de pe frunte si cele de pe gat. Aflati mai multe de la Utilarisaloane.

Toxina botulinica este o proteina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Fiind o substanta extrem de toxica, a fost purificata pentru a fi folosita in siguranta in procedurile de infrumusetare.

Botox-ul, sau toxina botulinica de tip A, este similar cu Neuro-Bloc, care este toxina botulinica de tip B.

Asa cum am spus deja, Botox-ul, care este utilizat in chirurgia cosmetica, este injectat intr-o anumita arie, musculatura interesata nu se mai contracta si se relaxeaza determinand intinderea tegumentului. Pielea ramane intinsa si neridata, in timp ce musculature faciala netratata continua sa se contracte normal, permitand ca persoana, careia i se aplica acest tratament, sa ramana cu o expresie faciala neafectata.

Tratamentul cu Botox este folosit nu numai in tratarea ridurilor fine, cat si in tratarea celor profunde. Zonele care pot fi tratate sunt:
•    ridurile transverse ale fruntii
•    ridurile de la coltul ochiului
•    ridurile verticale si orizontale dintre sprancene si cele de la radacina nasului
•    ridurile transversale ale gatului

Tratamentul cu Botox se face ambulatoriu, de catre specialist. Poate dura 15 – 20 minute, timp in care medicul estetic injecteaza in mod corespunzator toxina botulinica.

Se foloseste o seringa mica, echipata cu un ac foarte subtire, care va intra in piele, mai precis in muschii mimicii, permitand introducerea unor doze mici de produs. In acest fel, va fi posibil sa se intervina asupra tuturor acelor grupe musculare care sa fie relaxate, eliminanad ridurile de expresie.

In functie de aria tratata sunt necesare 4-10 injectii. Acul fiind fin si cantitatea de substanta injectata fiind mica, durerea este minora. De aceea nu este necesara efectuarea anesteziei locale. Tratamentul cosmetic cu injectii Botox este avantajos, deoarece nu exista perioada de recuperare a pacientului.

In urma injectiei cu Botox, foarte rar pot apare reactii adverse care sunt temperorare:
•    durerea si inrosirea zonei injectate
•    dureri de cap
•    greata

In cazuri rare, este posibil sa se observe caderea pleoapei superioare, sau ptoza, care dureaza 3-4 saptamani dar acest fenomen este reversibil.

Toate femeile care au urmat tratamentul cu Botox vor incepe sa se machieze dupa 10 zile, iar expunerea la soare se va face tot dupa 10 zile.

Tratamentul cu Botox are si contraindicatii:
•    persoane alergice la una dintre componentele utilizate in prepararea toxinei
•    afectiuni care determina scaderea generala a fortei musculare
•    sarcina si perioada de alaptare
•    persoane care se afla sub tratament cu medicamente antiinflamatoare
•    prezenta unor infectii la nivelul fetei
•    pacienti minori care nu au consimtamantul parintilor (utilizarea acestei substante nu este recomandata sub varsta de 12 ani).

Rezultatele tratamentului cu toxina botulinica pot fi vizibile treptat, de la 2-5 zile, in functie de caz si reusesc sa atinga perfectiunea dupa o luna. Efectul toxinei botulinice dureaza 3-6 luni, dupa care dispare treptat. Rezultatele variaza de la o persoana la alta, in functie de tipul si marimea ridurilor, de sanatatea si fermitatea pielii.

Dupa o perioda de timp, tratamentul cu Botox trebuie reluat, efectul durand mai mult de fiecare data. Pentru un efect constant sun necesra 2-3 interventii pe an.

0 Shares
You May Also Like
Istoria probioticelor

Istoria probioticelor

Termenul probiotic a fost pentru prima data introdus in anul 1953, si definea probioticele ca fiind derivati ai…