Sistemele de operare de pe smartphone

Sistemele de operare de pe smartphone

0 Shares
0
0
0

Symbian a fost unul dintre cele mai populare sisteme de operare pentru smartphone-uri  la mijlocul si sfarsitul anilor 2000.

Initial, device-urile Nokia cu sistem de operare Symbian erau focusate pe domeniul business, in mod similar cu Windows Mobile si device-urile BlackBerry din acea perioada. Cauti service gsm Bucuresti pentru telefonul tau? Intra pe servicegsm.ro.

Incepand cu anul 2006, Nokia a inceput sa produca telefoane focusate pe entertainment, popularizand celebra serie N. In Asia, cu exceptia Japoniei, trendul a fost similar cu cel din Europa.

In 2003, Motorola a lansat primul smartphone care folosea Linux ca si sistem de operare si anume, handsetul A760. In timp ce release-ul initial a fost limitat la un singur headset de tip high end, disponibil numai in regiunea Asia-Pacific, intentia producatorilor a fost sa foloseasca eventual Linux pe majoritatea handset-urilor produse, chiar si pe modelele low end.

Modelele urmatoare ce au folosit sistemul de operare Linux au fost Motorola Ming A1200i in 2005, care a avut cativa succesori, pana in anul 2010. La sfarsitul anului 2009, Motorola a lansat Motorola Cliq, primul smartphone al acestei companii care rula un sistem de operare hibrid, Linux-Android.

La inceputul anului 2007, compania Apple a introdus celebrul iPhone, unul dintre primele smartphone-uri ce foloseau o interfata multi-touch. iPhone-ul a devenit celebru pentru folosirea touchscreen-ului sau a input-ului de tip direct-finger ca si principale metode de interactiune, in loc de un stylus pen, o tastatura sau un keypad, tipice pentru alte smartphone-uri din acea perioada.

In Octombrie 2008, primul telefon care a folosit Android, a fost HTC Dream (cunoscut si sub numele de T-Mobile G1), lansat chiar in acea perioada. Android este de fapt o platforma de tip open source infiintata de catre Andy Rubin si aflata in momentul de fata in proprietatea celor de la Google.

Desi aplicatiile concepute pentru sistemul de operare Android erau destul de lente atunci cand au aparut prima data, acestea au inceput sa capete o popularitate din ce in ce mai mare incepand din 2010, dominand in momentul de fata piata de smartphone-uri la nivel global cu un trend ascendent si pentru perioada urmatoare.

Aceste noi platforme au dus la declinul sistemelor de operare mai vechi. Microsoft de exemplu, a inceput dezvoltarea unui sistem de operare de la 0, numit Windows for phones sau Windows Phone.

Cei de la Nokia au abandonat sistemul de operare Symbian si au intrat intr-un parteneriat de durata cu Microsoft pentru folosirea Windows Phone pe smartphone-urile lor. Asadar, Windows Phone a devenit al treilea cel mai popular sistem de operare pentru smartphone. Palm WebOS a fost cumparat de catre HP (Hewlett-Packard) si a fost vandut mai departe catre cei de la LG Electronics, pentru folosirea pe televizoare smart.

Blackberry au dezvoltat si ei o noua platforma bazata pe QNX, sub numele de BlackBerry 10. In 2013, compania FariPhone a lansat primul smartphone “social-etic” la London Design Festival, un smartphone conceput sa rezolve problemele si ingrijorarile la adresa materialelor folosite in procesele de fabricatie ale acestor device-uri mobile, acestia realizand un design mult mai prietenos cu mediul inconjurator.

0 Shares
You May Also Like